gototopgototop
ponedeljak, 26. novembar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na otvaranju Kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama
+ larger fontnormal font- Smaller font
2611 kasarna_pokIstupanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na svečanosti povodom početka Kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama:

„Poštovani ministre Vulin,
Ministarko Joksimović,
Uvaženi načelniče Generalštaba general-potpukovniče Mojsiloviću,
Ambasadore Oricio,
Dame i gospodo,

Izražavam svoje veliko zadovoljstvo što učestvujem na današnjoj svečanosti povodom početka Kursa za obuku civila za multinacionalne operacije, koju organizuje Ministarstvo odbrane u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom za evropske integracije i Generalštabom Vojske Srbije i zahvaljujem na pozivu ministru Vulinu, kao i na prilici da svi zajedno iskažemo koliki značaj pridajemo ovoj aktivnosti koja doprinosi, pored ostalog, još snažnijoj spoljnopolitičkoj poziciji Srbije.

Srbija kontinuirano pruža aktivan doprinos svetskoj bezbednosti i stabilnosti učešćem u vojnim i policijskim multinacionalnim operacijama, tako da naši predstavnici trenutno učestvuju u pet UN operacija i četiri EU operacije, sa trenutno ukupno 279 pripadnika. Mnogi međunarodni državnici i eksperti za mirovne misije i operacije u kontinuitetu izražavaju pohvale pripadnicima Vojske Srbije i MUP, ističući njihovu visoku obučenost, profesionalizam i sposobnost da ispunjavaju i najsloženije zadatke. To je potvrda da je Srbija zauzela važno mesto kako u UN, tako i u okviru evropske bezbednosne i odbrambene politike, kao partner na koga se može računati. Takvo angažovanje je doprinelo ne samo jačanju pozitivnog imidza naše države, već i implementaciji pojedinih strateških aspekata naše spoljne politike. Zbog toga su predsednik Srbije, Vlada Srbije i naši resori dali poseban značaj proširenju učešća u multinacionalnim operacijama kroz izgradnju kapaciteta za slanje i civilnih struktura u takve operacije.

Danas otvaramo jedno novo i značajno poglavlje koje će dodatno doprineti afirmisanju Srbije kao „izvoznika bezbednosti" i države koja je iskreno privržena vrednostima mira i saradnje. Učešće civila u multinacionalnim operacijama je sve značajnije i traženije, kako zbog mandata koji, pored klasičnog razdvajanja strana u konfliktu, uključuje i zadatke u vezi sa post-konfliktnom rekonstrukcijom i izgradnjom institucija, tako i zbog posebnosti tih zadataka jer oni nisu u prirodi angažmana vojnih i policijskih snaga. Zato je Srbija u sklopu obaveza iz Pregovaračkog poglavlja 31 odlučila da svoje uspešno i zapaženo vojno i policijsko prisustvo u navedenim operacijama proširi i na učešće civila. Angažovanje na ovom cilju traje od pre dve godine, kada je od strane Ministarstva odbrane formirana Podgrupa za obezbeđivanje zakonskog okvira i jačanje institucionalnih kapaciteta za učešće Srbije u civilnim misijama EU u okviru Pregovaračke grupe za Poglavlje 31 – «Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika», da bi juna o.g. Vlada usvojila Akcioni plan za razvoj civilnih doprinosa Srbije u multinacionalnim operacijama, EU, OEBS i UN.

Početak Kursa nije samo krupan korak napred u primeni Akcionog plana u procesu formiranja institucionalnih kapaciteta za slanje civila u multinacionalne operacije, već i značajan konkretan rezultat intenzivnog i uspešnog inter-resornog rada i saradnje. Ministarstvo spoljnih poslova, kao formalni nosilac i koordinator ovog procesa, dobilo je nesebičnu pomoć i punu podršku pre svega Ministarstva odbrane, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih vladinih institucija. Želim da istaknem i ulogu stranih partnera, kao što su Češka razvojna agencija, Institut za bezbednosne studije iz Praga, Centar za međunarodne mirovne operacije iz Berlina, Misija OEBS u Beogradu, kao i ISAC Fond, koji su pružili dragocenu stručnu i logističku podršku ovom procesu i očekujemo da će i dalje davati svoj puni doprinos.

Posebno su značajni izuzetni napori koje je Centar za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije uložio u pripremu Kursa, koji je usklađen sa smernicama Nove evropske inicijative za obuku u oblasti civilnog upravljanja krizama (ENTRi), što Kursu daje međunarodnu sertifikaciju, a Centru još jednu potvrdu da raspolaže značajnim kadrovskim kapacitetima i fondom znanja koji omogućavaju uspešno ispunjavanje složenih zadataka.

Dakle, dozvolite mi da istaknem da sam veoma ponosan što jedan zahtevan angažman u domenu naše spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, koji dodatno daje na vrednosti pozicije Srbije na međunarodnoj sceni, uspešno realizujemo zajedničkim snagama uz punu kordinaciju i razumevanje svih učesnika.

Dame i gospodo,

Srbija se uvek zalagala za razvijanje partnerskih i prijateljskih odnosa sa svim državama regiona, Evrope i sveta. Konstruktivnim stavovima, inicijativama i konkretnim predlozima, nastojimo da i danas, u vreme turbulentnih političkih i ekonomskih zbivanja na svetskoj sceni, doprinesemo očuvanju svetskog mira i mirnom rešavanju spornih pitanja. Zalažemo se za međudržavne i međunacionalne odnose zasnovane na dostignutim civilizacijskim normama i međunarodnom pravu, a posebno za ciljeve i načela međunarodnog poretka uspostavljenog nakon Drugog svetskog rata, kao što su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti i interesa svih involviranih strana.

Ovaj projekat predstavlja deo navedenih zalaganja naše zemlje na međunarodnom planu. Pred nama je dug i naporan proces koji će zahtevati dosta rada kako bi se izgradili svi institucionalni kapaciteti i definisala neophodna podzakonska regulativa, a sve to u cilju upućivanja i uspešnog rada naših civilnih eksperata u međunarodnim multinacionalnim operacijama

Želim uspešno odvijanje Kursa, sa nadom da će naši civilni eksperti u što skorije vreme pružiti svoj konkretan doprinos međunarodnom miru i bezbednosti u nekoj od međunarodnih misija i operacija, a time i dodatno osnažiti i valorizovati poziciju naše zemlje na međunarodnoj sceni.

Hvala na pažnji."