gototopgototop
utorak, 21. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bez podrške Rusije ne može se doći do bilo kakvog rešenja između Beograda i Prištine
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic lavrovPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Sočiju sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

„Veliko mi je zadovoljstvo da se srećem sa svojim kolegom i prijateljem Sergejem Lavrovim. Sa radošću još jednom možemo da konstatujemo da su odnosi Srbije i Ruske Federacije na veoma visokom nivou, da su to odnosi strateških partnera. O tome govori i značajan jubilej koji proslavljamo ove godine a to je - 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Želim da zahvalim predsedniku Putinu i ministru Lavrovu na bezrezervnoj podršci koju nam pružaju kada je reč o interesima Srbije. Bez podrške Rusije mi ne bi mogli da odbranimo naše nacionalne interese i naš teritorijalni integritet. Srbija će sa svoje strane, isto tako, pružati podršku Rusiji. Srbija se nije pridružila, niti će se pridružiti, sankcijama protiv Rusije i ruskog naroda.

Nama je važna podrška Rusije, u tom smislu i predsednik Vučić i ja redovno informišemo rusko rukovodstvo o toku dijaloga sa Prištinom.

Kao što je i Sergej rekao, albanska strana nije ispunila ništa od dogovora. Mi želimo da se napravi kompromis, da se dođe do dogovora ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, a naročito na zapadu, koji Prištini gledaju kroz prste kada je reč o njihovim obavezama.

Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Ruskom Federacijom jer smatramo da se bez podrške Rusije ne može doći do bilo kakvog rešenja.

Došlo je i do promene kod nekih zemalja na zapadu koje danas ipak dozvoljavaju da se priča o nekom kompromisnom rešenju, a ranije su govorile da je to pitanje rešeno.

Mi se pripremamo za posetu predsednika Putina, to je za nas događaj od prvorazrednog značaja, a pre toga biće održana sednica Mešovitog komiteta za saradnju.

U svakom momentu možemo jedni druge da kontaktiramo, informišemo, zamolimo i to je dokaz i odraz jednog velikog prijateljstva koje postoji", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare šef srpske diplomatije.

Šef ruske diplomatije konstatovao je da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i poručio da EU mora da utiče na Kosovo.

„Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina", naglasio je Lavrov.

Ministar Lavrov istakao je da su u toku pripreme za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

„Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Srbiju. Pripreme za ovaj sastanak su trenutno u toku", naglasio je Lavrov.