gototopgototop
petak, 10. avgust 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa Marijom Zaharovom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zaharova Beograd_2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom, koja na poziv ministra boravi u poseti Srbiji.

Nakon održanog sastanka, na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom na temelju strateškog partnerstva, dodajući da postoji istorijska, tradicionalna bliskost dva naroda i dve zemlje, koje su oduvek imale samo prijateljske odnose.

On je izrazio veliku zahvalnost Rusiji za podršku koju pruža Srbiji kada je reč o odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Kada god je potrebna Srbiji podrška i pomoć na međunarodnoj sceni, prvi kojima možemo da se obratimo su visoki predstavnici Ruske Federacije. Predsednik Aleksandar Vučić je u redovnom kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ja sa mojim kolegom Sergejom Lavrovim, i mi ih stalno informišemo o svim pitanjima i problemima koje imamo. O dijalogu koji se vodi sa Prištinom, o našim stavovima, čvrstom pozicijom kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, daljoj aktivnošću na sprečavanju prijema Kosova u međunarodne organizacije, što smatramo zaobilaznim putem da Kosova uđe u sistem UN", rekao je Dačić.

Ministar je istakao i je da je veoma važno da postoji zajednička komunikacija sa Moskvom gde možemo jedni drugima da prenosimo infromacije i međusobno se konsultujemo i pomažemo jedni drugima.

„U tom smislu je važan kontinuitet susreta na najvišem nivou. Očekujemo do kraja godine posetu predsednika Putina, pre toga sednicu Mešovitog komiteta za saradnju, na čijem čelu sam ispred Srbije ja, a sa ruske strane je predsedavajući zamenik predsednika Vlade Borisov. Očekujemo nekoliko nedelja pre dolaska Putina da se održi sednica Komiteta."

Šef srpske diplomatije podsetio je da je ova godina je u znaku jubileja - 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije i istakao je da Srbija nikada neće ugroziti i narušiti bratske i prijateljske odnose sa Moskvom.

„Za mene je lično veliko zadovoljstvo što je Marija Zaharova prihvatila poziv da dođe u Srbiju, i to je samo jedan korak dalje ka jačanju naših prijateljskih odnosa."

Marija Zaharova izrazila je zadovoljstvo posetom Srbiji i zahvalila ministru Dačiću na pozivu. Istakla je i da se poseta realizuje u okviru redovnih konsultacija dva ministarstva, da je imala konsulatcije iz oblasti javne diplomatije, ali i da je cilj posete dalje približavanja dve zemlje i naroda.

Direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova naglasila je da je stav Rusije po pitanju Kosova dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

Ministar Dačić je i lično zahvalio Zaharovoj za spremnosti da uvek odgovori na naše upite i pozive, te izađe u susret i pomogne u rešavanju problematičnih pitanja. Takođe, izrazio je veliku zahvalnost na izrazito prijateljskom odnosu koji prikazuje prema našoj zemlji i narodu, kao i podršci koju pruža Srbiji na svojoj funkciji.

Takođe, kasnije danas, ministar Dačić i direktorka Zaharova posetiće 58. sabor trubača u Guči.