gototopgototop
petak, 27. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Veoma značajna poseta Sjedinjenim Američkim Državama sa dobrim rezultatima za Srbiju“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Vasington_jul_2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama povodom učešća na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

Šef srpske diplomatije imao je i veoma uspešne sastanke sa savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom.

„Ovo je bila veoma značajna poseta sa dobrim rezultatima za Srbiju. Bila odlična prilika da se razgovara o resetovanju i revitalizaciji naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i zato su sastanci i Konferencija na kojoj sam učestvovao bili veoma korisni.

Prisustvovao sam u Kongresu svečanom obeležavanju istorijskog događaja a to je stogodišnjica od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

Razgovarao sam sa pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom i savetnikom sa nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom. Razgovori su bili veoma konstruktivni i protekli su u veoma pozitivnoj atmosferi.

Dolaskom nove američke administracije imamo povoljniju atmosferu za iznošenje naših stavova, veće razumevanje naše pozicije, kao i želju da se naši odnosi resetuju i pomogne u stabilizovanju prilika u regionu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton mi je rekao da oni smatraju da je dosadašnja politika SAD-a prema regionu bila rukovođena „autopilotom" - politikom koja je bila definisana pre 20-30 godina. Sada je administracija spremna da, barem, ravnopravno razgovara o našim predlozima za rešavanje najvećih problema u regionu, a to je svakako trajno rešenje problema KiM.
Preneo sam Boltonu pozdrave predsednika Vučića koji se sa njim čuo pre nekoliko nedelja.

Nastavićemo kontakte, ponavljam uz veliku podršku SAD-a za odvijanje dijaloga, to je velika promena jer do pre dve godine kada ste razgovarali u američkim institucijama mogli ste samo da čujete da je to pitanje rešeno.
Danas se otvoreno pruža podrška tome da se nađe kompromisno rešenje. To je za Srbiju u ovom trenutku veoma pozitivno i podsticajno kao mogućnost da se u dijalogu dođe do rešenja koje bi bilo u interesu svih strana.

Učestvovao sa i na Konferenciji o religijskim slobodama. To je bila veoma važna konferencija na kojoj su učestvovali potpredsednik Pens i državni sekretar Pomeo. Takođe, bio je prisutan i savetnik predsednika Trampa Kušner a bilo je i mnogo ministara spoljnih poslova.

Prioritet mojih razgovora bio je pozicioniranje Srbije. Preneo sam predsedniku Vučiću moj utisak, a utisak je da je situacija bitno različita u odnosu na neko prethodno vreme, da treba iskoristiti ovaj trenutak da sa američkom administracijom dođemo do rešenja za probleme u regionu, da Srbija reafirmiše svoju spoljnopolitičku poziciju i da ostvari put ka EU. Dakle, da rešimo probleme u regionu na način gde će svako dobiti, a ne da tražimo ko će šta izgubiti. To je velika promena i možda je i dobro da se to dešava na ovaj značajan događaj, a to je 100 godina od srpske zastave na Beloj kući," izjavio je u Vašingtonu šef srpske diplomatije.