gototopgototop
utorak, 24. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Velike mogućnosti za unapređenje saradnje sa državama Pacifičke alijanse
+ larger fontnormal font- Smaller font
Pacificka alijansa_1Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, tokom 13. samita Pacifičke alijanse u Puerto Valjati, učestvovao je u radu Petog  poslovnog saveta Alijanse i imao je izlaganje na radnoj grupi ministara inostranih poslova država članica Pacifičke alijanse (Meksiko, Čile, Peru i Kolumbija) o unapređenju međunarodne političke i privredne saradnje.
Na radnoj grupi učešće su uzeli ministri inostranih poslova država članica Pacifičke alijanse, a osim Srbije i visoki predstavnici EU, Rumunije, Južne Koreje, Španije, Izraela, Slovačke, Velike Britanije, Italije, Argentine, Holandije, Paragvaja, Nemačke i Kine.

U nastavku je govor ministra Dačića koji je tom prilikom održan:


„Uvaženi predsedavajući,
Uvaženi ministri privrede, spoljne trgovine i finansija,
Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da se, u ime Republike Srbije, po prvi put u svojstvu posmatrača, obratim ministrima spoljnih poslova, spoljne trgovine i finansija država članica Pacifičke alijanse i predstavnicima država posmatrača i međunarodnih organizacija.

Iako geografski udaljena zemlja, Republika Srbija je u državama regiona Latinske Amerike i Kariba i njenim regionalnim organizacijama prepoznala istovetnost fundamentalnih principa i vrednosti na kojima zasniva svoju spoljnu politiku, kao i odnose i saradnju na svim nivoima, a to su pre svega poštovanje osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, odnosno poštovanje međunarodnog prava, suvereniteta država, ljudskih prava, miroljubiva koegzistencija, demokratija, saradnja, solidarnost i ravnopravni dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Dosadašnji nivo razmene i struktura privredne saradnje sa državama Pacifičke alijanse bitno zaostaje za potencijalima naših država. Verujemo da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije, rudarstva, energetike, telekomunikacija i građevinarstva, ne samo u vidu klasične trovinske razmene, već i kroz investicije koje bi omogućile zajednički nastup na tržištima Jugoistočne i Istočne Evrope, kao i Centralne i Male Azije, sa kojima je Srbija liberalizovala trgovinu.

Iskoristio bih priliku da zahvalim na odluci vlada država članica Pacifičke alijanse da omoguće prijem Republike Srbije u ovu regionalnu integraciju u svojstvu posmatrača, kao i da ponovo istaknem našu spremnost za saradnju na način i u oblastima od uzajamnog interesa.

Dozvolite mi da Meksiku, kao domaćinu, izrazim zahvalnost na srdačnom gostoprimstvu i odam priznanje za odličnu organizaciju ovog skupa.

Hvala vam na pažnji!"Ivica Dačić - Marija Anhela Olgin Kueljar Ivica Dačić - Luis Videgaraj Kase
Ivica Dačić