gototopgototop
četvrtak, 19. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Želimo da saradnja Srbije i Surinama bude sveobuhvatna"
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Surinama_Beograd_2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Republike Surinam Idriz Deborom Polak-Beil.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon održanog sastanka, ministar Dačić istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što može da ugosti ministarku Surinama, i naglasio da je ona veliki prijatelj Srbije, kao i da Srbija visoko ceni ono što su ona i predsednik Surinama uradili za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje.

Šef srpske diplomatije naveo je da očekuje da predsednik Surinama poseti Srbiju, kao i da je on posetio Surinam 10. februara, kada je potpisano 4 memoranduma i sporazuma, među kojima su i Sporazum o prijateljstvu i saradnji i Mapa puta.

„Prema Mapi puta komisija će se sastojati od po četiri predstavnika svake zemlje i analiziraćemo i unapređivati saradnju. Želimo da naša saradnja bude sveobuhvatna", kazao je ministar Dačić.

Danas su ministri Dačić i Polak-Beil potpisali Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Surinamskog instituta.

„Bitno je da podstaknemo ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti obrazovanja, uključujući i vojno obrazovanje, kao i vojno-zdravstveno obrazovanje. Želimo da sarađujemo na multlateralnom nivou, s obzirom da nam je politika koju vodimo slična", naglasio je Dačić.

Ministar je posebno istakao zahvalnost Surinamu koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova i kazao da je to hrabar doprinos mogućnosti da se dođe do kompromisnog rešenja.

„Ono što je Surinam uradio je dobra ''inicijalna kapisla'' nakon koje su još neke zemlje presipitale svoju odluku i povukle priznanje nezavisnosti Kosova."

Ministarka Polak-Beil izrazila je duboku i iskrenu zahvalnost srpskim vlastima za prijatan i topao doček.

„Iako smo geografski udaljeni, Surinam i Srbija imaju jako dobre odnose i ti odnosi su zasnovani na obostranoj koristi, obostranom razumevanju i takođe su podvučeni poštovanjem teritorijalnog integriteta i načela nemešanja u unutrašnje poslove druge zemlje", kazala je Polak Beli. Istakla je da su se ona i ministar Dačić saglasili da se intenzivira politička saradnja i ekonomska saradnja.

„Mislim da smo pragmatični u našoj saradnji, naročito u oblastima kao što je privredna saradnja. Verujem da privredna saradnja sa Srbijom ide dobro i na taj način mi obogaćujemo ne samo privrednu saradnju, već i naše partnerstvo", istakla je šefica diplomatije Surinama.
Kazala je da se nadaju saradnji sa Srbijom i u oblastima odbrane, energetike, obrazovanja, IT industrije, menadzmenta vode, ribarstva i turizma.