gototopgototop
četvrtak, 12. jul 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Veliki interes za unapređenje trgovinske saradnje između Srbije i Mozambika
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mozambik - privredniciPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sreo se danas u Maputu sa grupom istaknutih privrednika Mozambika predvođenih predsednikom upravnog odbora Konfederacije privrednih asocijacija Mozambika Agostinom Vumom.

U uvodnom izlaganju ministar Dačić prisutne je upoznao sa privrednim mogućnostima Republike Srbije i potencijalom koji postoji za ekonomsku saradnju Mozambika i Srbije, tokom strukturalnih privrednih reformi koje sprovodi Vlada Srbije, kao i procesom evropskih integracija.

Prisutni privrednici su iskazali veliki interes za unapređenje trgovinske saradnje, založili su se i za ubrzanje pregovora i zaključivanje krovnih međudržavnih bilateralnih sporazuma iz domena ekonomske saradnje i razvoja poljoprivrede.

Agostino Vuma pokazao je i poseban interes za uspostavljanje komunikacije sa Privrednom komorom Srbije u cilju unapređenja privredne saradnje i ekonomske razmene i predložio je da se uspostavi i saradnja odgovarajućih sajamskih asocijacija.

Sagovornici su razmatrali i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, a poseban akcenat je stavljen na mogućnost saradnje i transfera tehnologije u oblasti poljoprivrede i industriji prerade hrane.

Poseta šefa srpske diplomatije Konfederaciji privrednih asocijacija Mozambika izazvala je i veliku pažnju medija, na čija pitanja je nakon sastanka sa privrednicima odgovarao ministar Dačić.