gototopgototop
subota, 30. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa državnim sekretarom Svete Stolice
+ larger fontnormal font- Smaller font
Parolin BeogradPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare ministar Dačić je naglasio da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju, posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio našu zemlju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, dati pozitivan impuls daljem unapređenju.

„Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN-a o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi. Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međunarodnih organizacija i na spoljnopolitičkom planu uopšte", istakao je ministar Dačić.

On je naglasio i da je veoma bitno da naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Ministar je zahvalio Vatikanu na principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

„Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog."

Ministar je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji.

On je preneo da je na sastanku sa kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovano da postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

Ministar je naglasio i da Vatikan može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.

Kardinal Parolin istakao je zadovoljstvo posetom Srbiji i istakao da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

„Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC", dodao je državni sekretar Vatikana.

Kardinal Parolin je naglasio i da je do sada već preduzeto mnogo koraka kako bi se unapredila saradnja Srbije i Vatikana i naglasio da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.