gototopgototop
sreda, 13. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Čaputovič otvorili Drugu beogradsku konferenciju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Druga beogradska_konferencija_2U Beogradu je 13. juna 2018. godine održana druga runda Beogradske konferencije između Republike Srbije i Republike Poljske. Konferenciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zajedno sa svojim poljskim kolegom Jacekom Čaputovičem.
Beogradska konferencija je niz sastanaka na kojima se razmatraju praktična iskustva državne administracije u procesu pristupanja i saradnje s EU u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, i pri tome, Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, unutrašnjih pitanja/migracije, pravosuđa, kao i pregovora u oblasti poljoprivrede.

Tokom razgovora o napretku Srbije u procesu evrointegracija, preneta je zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Poljska pruža Srbiji na njenom evropskom putu.
U zaključcima sastanka istaknuto je da je ovaj format konkretan i uspešan za dalju razmenu iskustava u procesu pristupanja EU.


U nastavku možete pročitati integralnu verziju govora prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.


„Poštovani gosti,
Uvažene kolege,

Dozvolite mi da, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Jacekom Čaputovičem otvorim Drugu beogradsku konferenciju. Podsetiću vas da ova konferencija predstavlja jedinstveni oblik saradnje, i da je nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi. Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa.
Moje je zadovoljstvo što ću imati priliku da zajedno sa Vama, ministre Čaputoviču, radim na unapređenju saradnje između naše dve zemlje.

Odnosi između naših država su sveobuhvatni i dobri. Verujem da će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje između naše dve zemlje, nastaviti i za vreme Vašeg mandata.

U godinama koje su iza nas, Republika Poljska je postala važan ekonomski partner Republike Srbije. Iskreno sam uveren da ćete Vi učiniti sve da ekonomski odnosi ojačaju i budu dinamičniji, kao i da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu. Sa naše strane postoji spremnost da se tome značajno doprinese i uveren sam da, zahvaljujući obostranim naporima, ali i Vašem ličnom angažovanju, rezultati neće izostati.

Želim i ovde još jednom da naglasim da je prvi strateški prioritet Republike Srbije članstvo u EU. Put ka članstvu u EU je istorijska šansa za modernizaciju i promene, u skladu sa evrpskim vrednostima i standardima. Balkan i EU su potrebni jedno drugom što je i osnovna poruka Samita u Sofiji. Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države. Takođe, želim ovde da pomenem i važnost pozitivnih poruka iz Strategije proširenja, jer određivanje indikativnog datuma za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi.

Sa druge strane, u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Republika Srbija je od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope. Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocena podrška Vaše zemlje.

Poštovani učesnici, dragi gosti,

Pozivam vas da da pružite podršku svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom koju od početka pokazujete. Uveren sam da će ova konferencija postaviti čvrstu osnovu za razumevanje i razmenu iskustava kako pozitivnih, tako i negativnih, za seriju budućih susreta koji treba da donesu konkretne rezultate.

Poštovani ministre,

Na samom kraju, zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu u našu zemlju. Nadam se da ćete se uveriti da su priče o Srbiji kao mestu prepoznatom po svom gostoprimstvu tačne.

Hvala na pažnji."