gototopgototop
среда, 13. јун 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Чапутович отворили Другу београдску конференцију
+ larger fontnormal font- Smaller font
Druga beogradska_konferencija_2У Београду је 13. јуна 2018. године одржана друга рунда Београдске конференције између Републике Србије и Републике Пољске. Конференцију је отворио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић заједно са својим пољским колегом Јацеком Чапутовичем.
Београдска конференција је низ састанака на којима се разматрају практична искуства државне администрације у процесу приступања и сарадње с ЕУ у области Заједничке спољне и безбедносне политике, и при томе, Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, унутрашњих питања/миграције, правосуђа, као и преговора у области пољопривреде.

Током разговора о напретку Србије у процесу евроинтеграција, пренета је захвалност на континуираној подршци коју Пољска пружа Србији на њеном европском путу.
У закључцима састанка истакнуто је да је овај формат конкретан и успешан за даљу размену искустава у процесу приступања ЕУ.


У наставку можете прочитати интегралну верзију говора првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића.


„Поштовани гости,
Уважене колеге,

Дозволите ми да, заједно са министром спољних послова Републике Пољске Јацеком Чапутовичем отворим Другу београдску конференцију. Подсетићу вас да ова конференција представља јединствени облик сарадње, и да је наставак претходне, која је одржана пре годину дана у Варшави. Конференција чији је циљ размена искустава између представника различитих институција две земље у процесу приступних преговора са ЕУ, представља и посебан формат којим је обогаћена сарадња, али и добијена посебна одговорност за стање у области билатералних односа.
Моје је задовољство што ћу имати прилику да заједно са Вама, министре Чапутовичу, радим на унапређењу сарадње између наше две земље.

Односи између наших држава су свеобухватни и добри. Верујем да ће се редован политички дијалог на високом и највишем нивоу, као и спремност за продубљивање и даље јачање сарадње између наше две земље, наставити и за време Вашег мандата.

У годинама које су иза нас, Република Пољска је постала важан економски партнер Републике Србије. Искрено сам уверен да ћете Ви учинити све да економски односи ојачају и буду динамичнији, као и да ће све већи број пољских компанија пронаћи свој интерес за улагање и пословање на српском тржишту. Са наше стране постоји спремност да се томе значајно допринесе и уверен сам да, захваљујући обостраним напорима, али и Вашем личном ангажовању, резултати неће изостати.

Желим и овде још једном да нагласим да је први стратешки приоритет Републике Србије чланство у ЕУ. Пут ка чланству у ЕУ је историјска шансa за модернизацију и промене, у складу са еврпским вредностима и стандардима. Балкан и ЕУ су потребни једно другом што је и основна порука Самита у Софији. Садашње генерације европских лидера добро схватају значај европске перспективе за економски развој и стабилизацију Балкана, као што и Србија разуме чланство у ЕУ као начин темељне промене и модернизације друштва и државе. Такође, желим овде да поменем и важност позитивних порука из Стратегије проширења, јер одређивање индикативног датума за Србију и Црну Гору, као тренутно најнапреднијих у том процесу, ствара позитиван импулс за убрзање унутрашњих реформи.

Са друге стране, у решавању комплексног питања Косова и Метохије кроз дијалог Београда и Приштине, Република Србија је од почетка посвећена постизању компромисног, праведног и трајног решења, које ће несумњиво допринети стабилности и безбедности целог региона и Европе. Циљ наших напора је да се на Косову и Метохији обезбеде услови за нормалан живот свих грађана, без обзира на националност. У том смислу, посебно нам је важна и драгоцена подршка Ваше земље.

Поштовани учесници, драги гости,

Позивам вас да да пружите подршку својим искуством, знањем и добром вољом коју од почетка показујете. Уверен сам да ће ова конференција поставити чврсту основу за разумевање и размену искустава како позитивних, тако и негативних, за серију будућих сусрета који треба да донесу конкретне резултате.

Поштовани министре,

На самом крају, задовољство ми је да вам пожелим добродошлицу у нашу земљу. Надам се да ћете се уверити да су приче о Србији као месту препознатом по свом гостопримству тачне.

Хвала на пажњи."