gototopgototop
ponedeljak, 11. jun 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kroz učešće u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija Srbija doprinosi očuvanju mira i bezbednosti u svetu
+ larger fontnormal font- Smaller font
keita 11._jun_2018Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije UN-a Bintu Keitom, kao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom.

Ovom prilikom od strane predstavnika Ujedinjenih nacija posebno je istaknut značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u 5 mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa preko 300 pripadnika, pruža očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Takođe, izražena je opredeljenost za nastavak prisustva i delovanja UN misije na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, kao i njenog angažmana na očuvanju stabilnosti i izgradnji poverenja među zajednicama.

Ističući značaj koji Ujedinjene nacije imaju za Republiku Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ministar Dačić naglasio je neophodnost očuvanja UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti, u nesmanjenom obimu i mandatu, kao i opredeljenost Srbije za iznalaženje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Takođe, izrazio je spremnost za nastavak učešća Republike Srbije u mirovnim operacijama u okviru daljeg doprinosa kolektivnoj bezbednosti, kao i opredeljenost za dalje unapređenje saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u najznačajnijim oblastima delovanja Organizacije.