gototopgototop
četvrtak, 31. maj 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Stefanović o nastavku i daljem jačanju zajedničkih napora na planu suprotstavljanja nastojanjima tzv. "Kosova" da postane član Interpola
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic Ljajic_StefanovicPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastali su se danas radi razgovora o nastavku i daljem jačanju zajedničkih napora na planu suprotstavljanja nastojanjima tzv. "Kosova" da postane član Interpola.

Na sastanku su rezimirani do sada postignuti rezultati i dogovoreni dalji koraci i strateški pravci koordiniranog delovanja po ovom pitanju od izuzetne važnosti u kontekstu odbrane interesa Republike Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Istaknuta je spremnost za nastavak maksimalne mobilizacije raspoloživih kapaciteta sa ciljem suprotstavljanja unilateralnom pokušaju tzv. „Kosova" da, protivno Povelji Ujedinjenih nacija, rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 (1999), kao i statutarnim dokumentima i rezolucijama samog Interpola, ostvari članstvo u ovoj organizaciji.

Razgovarano je i o korišćenju mehanizama međunarodne policijske saradnje, kao i o angažovanju mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u funkciji prezentovanja stavova Republike Srbije kako bismo uverili što veći broj država da bi eventualno pristupanje tzv. „Kosova" Interpolu predstavljalo opasan presedan kojim bi bili narušeni, ne samo suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije kao članice Interpola, već i principi na kojima počiva sam Interpol kao ekspertska međunarodna organizacija. Dogovorena je dalja intenzivna koordinacija po ovom pitanju.