gototopgototop
subota, 21. april 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Novih 25 stanova za izbegla lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Kikindi, u okviru Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Kikinda 21._april_2018Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u Kikindi, u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 2

"Dame i gospodo,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Danas smo se okupili ovde u Kikindi, kako bismo i zvanično obeležili početak gradnje novih 25 stanova u okviru Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, namenjenih izbeglim licima iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine. Kao što znate, kad god mi obaveze dozvole, sa velikim zadovoljstvom prisustvujem obeležavanju događaja u okviru Regionalnog stambenog programa, i trudim se da ispratim njihovu dinamiku, što je zahtevan zadatak poslednjih godinu dana. Ponosan sam što je tako, i čast mi je da budem deo projekta koji rešava životno važna pitanja i obezbeđuje krov nad glavom ljudima koji su to zaslužili - najugroženijim izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dozvolite mi da se osvrnem na period iza nas i da podsetim šta smo sve uradili. Ove godine navršava se šest godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljeno doniranje bespovratnih sredstava za sprovođenje Programa. Uz pomoć bilateralnih donatora i međunarodne zajednice, i uz vrlo požrtvovan rad domaćih institucija, razvijeni su mehanizmi i prešlo se u punu primenu programa. Samo tokom prošle, 2017. godine, bio sam učesnik brojnih događaja kojima smo obeležili početak gradnje stanova na više lokacija – u Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, Kruševcu, Prokuplju, Vršcu i Staroj Pazovi, kao i dodelu građevinskog materijala. Sa neskrivenim zadovoljstvom mogu da vas obavestim da radovi na izgradnji stanova na svim lokacijama veoma dobro napreduju. Kažem zadovoljstvo, jer se upravo tako osećam, kada znam koliko je do sada urađeno i postignuto na tome da svi zajedno zbrinemo i obezbedimo stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice iz ratova tokom devedesetih godina prošlog veka. Uspešna primena Programa pokazuje da oni, koji se nalaze u teškoj situaciji dugotrajnog izbeglištva već više od dvadeset godina, nisu zaboravljeni. Posebno bih zahvalio na strpljenju i razumevanju svim ovim porodicama i ujedno preneo poruku onima, koji još uvek čekaju, da neće biti zaboravljeni.

Iako sam to već mnogo puta ponovio, podsetio bih da je Potprojekat 2 vredan više od 13 miliona evra i da obuhvata izgradnju 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave, 120 montažnih kuća, kupovinu 250 seoskih kuća i dodelu 330 paketa građevinskog materijala. Ukupno, to je 900 stambenih rešenja. Stanove će korisnici dobiti u zakup, sa mogućnošću otkupa posle šest meseci po povlašćenim cenama prema Zakonu o izbeglicama.

Želeo bih da izrazim posebnu zahvalnost gradonačelniku Kikinde, gospodinu Pavlu Markovu, jer je ova opština potpisala više ugovora u okviru Regionalnog stambenog programa, koji osim izgradnje stanova podrazumevaju i otkup seoskih domaćinstava i dodelu građevinskog materijala.

Osim obezbeđivanja stanova, smatram da je važna i održivost Programa, odnosno, infrastruktura, socijalni i ekonomski uslovi za integraciju ovih lica, u čemu je presudna i uloga okruženja u kome se nalaze, posebno u manjim mestima.

Nadam se da ćete vi, neposredni korisnici Programa, kojima zahvaljujem na strpljenju, uspeti da u ovoj prosperitetnoj opštini ostvarite svoje životne ciljeve i želim vam uspeh, radost i napredak u vašim novim domovima.

Kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, uveravam vas da imamo nesmanjeno razumevanje za tešku situaciju u kojoj se nalaze ljudi u raseljenju, i da smo u rešavanju ovog vitalnog problema demonstrirali humaniji pristup od mnogih zemalja.

Sigurnost i boljitak već zbrinutih korisnika Programa, obavezuju nas da nastavimo aktivnosti i uspešno sprovedemo Program do kraja. Uveren sam sam da ćemo i u ovoj godini ostvariti još mnogo uspeha, kao što smo nedavno, u februaru, u Ovči, obeležili završetak 235 stanova.

Zahvaljujem svima što ste se odazvali pozivu da prisustvujete današnjem događaju i što kontinuirano pratite i pružate podršku Programu."