gototopgototop
petak, 23. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija je veoma zainteresovana da unapredi odnose i saradnju sa Gambijom
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP GambijePrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Gambije Usainom Darbom koji boravi u poseti Srbiji.

Ministar Dačić naglasio je da je ministar Darboe prvi zvaničnik iz Gambije koji je došao u našu zemlju posle mnogo godina, te poručio da je Srbija veoma zainteresovana da obnovi odnose sa zemljama sa kojima je imala dobru saradnju u vreme Titove Jugoslavije.

"Naši odnosi danas nisu tako dobri i razvijeni kao što su nekada bili, a nama je strateški interes da ih obnovimo.
Spremni smo da unapredimo saradnju u svim segmentima, želimo da u našu zemlju dođe predsednik Gambije i, naravno, želimo narodu Gambije što brži razvoj."

On je najavio potpisivanje protokola o saradnji između dva ministarstva, koji podrazumeva saradnju u različitim oblastima, ali i međusobnu podršku na međunarodnom planu, uz napomenu da postoji interes da se potpiše sporazum o saradnji u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

„Ekonomska saradnja je veoma mala, postoji veliki prostor za povećanje robne razmene, te za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, vojne industrije, spremni smo da pomognemo u obuci, obrazovanju, putem stipendiranja studenata iz Gambije.
Takođe, spremni smo da pomognemo da se uspostavi saradnja u vojno-obrazovnoj oblasti, medicini, kulturi, sportu, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma...", naveo je ministar.

Ministar Dačić je gambijskom kolegi preneo molbu da rukovodstvo njegove zemlje još jednom preispita odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Moja molba i predlog našim prijateljima iz Gambije bio je da još jednom preispitaju odluku koju su doneli bivša vlast i bivši predsednik 2009. godine o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer sve veći broj zemalja preispituje te odluke i ja sam izrazio nadu i našu želju da i Gambija preispita tu odluku", izjavio je ministar Dačić.

Naglasio je da je upoznao ministra Darboa s tim šta se dešavalo proteklih godina i decenija, te da je reč o jednostranom aktu koji je i dalje predmet različitih mišljenja i osporavanja, kao i da postoje zemlje koje su priznale, ali i veliki broj članica SB UN-a , poput Rusije i Kine, te drugih velikih zemalja muslimanskih, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.Ministar inostranih poslova Gambije Usainu Darbo rekao je da Gambija, od kako ima novu vlast, razmatra odluke koje je donela prethodna vlada jer smatra da nisu bile sprovedene odgovarajuće procedure.

„Verujemo u ujedinjene države, protiv otcepljenja smo, to je jedna od odluka prethodnog režima, moraćemo da o tome vodimo razgovore i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti možda biti u mogućnosti da najavimo nešto na zadovoljstvo obe strane, ali prvo moramo da ispoštujemo određene procedure", rekao je Darbo.

Darbo je zahvalio domaćinu i naglasio da je osetio ljubaznost ljudi iz Srbije, te da se osećao "kao da je došao kući" i da veruje da odnosi između Gambije i Srbije mogu dalje da jačaju, kao i da će to biti u skladu sa odlukama koje će, nada se, doneti u bliskoj budućnosti.