gototopgototop
subota, 10. februar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: „Vreme je da prijateljstvo sa Surinamom obnovimo i ojačamo“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Surinam - MIPPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je danas, 10. februara, u zvaničnoj poseti Republici Surinam.

Tokom boravka u Paramaribu ministar Dačić sastao se sa najvišim zvaničnicima Surinama. Šef srpske diplomatije imao odvojene susrete sa predsednikom Surinama Dezire Delano Botersom, predsednicom Narodne skupštine Dženifer Simons, kao i sa ministarkom inostranih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Ministar Dačić i visoki zvaničnici Surinama razmenili su mišljenja o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o aktuelnim međunarodnim temama.

Na sastancima je razgovarano o prioritetnim oblastima i modalitetima unapređenja saradnje Srbije i Surinama i sagovornici su se složili da, iako su dve zemlje dosta udaljene, postoje oblasti u kojima se može dodatno unaprediti saradnja.

„Želim da zahvalim mojoj koleginici, ministarki inostranih poslova, na pozivu da dođem u Surinam. Za nas je ovo veoma važna poseta.

Istorijski gledano, naše zemlje su bile bliske iz vremena Pokreta nesvrstanih, bivše Jugoslavije i Tita.
Vreme je da naše prijateljstvo obnovimo i još više ojačamo.

Želim posebno da zahvalim predsedniku i ministarki inostranih poslova na, za Srbiju veoma važnoj odluci, o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Spremni smo da sa Surinamom razvijamo strateško partnerstvo i zadovoljan sam što ćemo danas potpisati nekoliko sporazuma i mapu puta, jer je veoma važno da što više proširimo našu saradnju u svim segmentima.

Potpisaćemo Sporazum o ukidanju viza, Memorandum o saradnji dva MIP-a i političkim konsultacijama, Sporazum o prijateljstvu dve zemlje i Mapu puta koja će definisati naše konkretne korake do 2021. godine u svim oblastima.

Očekujemo posetu predsednika i ministarke inostranih poslova Surinama Srbiji ove godine i dogovorili smo da formiramo Mešoviti komitet za saradnju koji ćemo voditi ministarka Ildiz Debora Polak-Beil i ja.

Mogu da ocenim da je moja poseta Surinamu bila veoma uspešna i mi ćemo isto tako uzvratiti Surinamu zajedničkom saradnjom, pomoći i dobrodošlicom u Srbiji", zaključio je završavajući posetu Surinamu šef srpske diplomatije.