gototopgototop
utorak, 16. januar 2018. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Darmanović: "Spremnost za dalji nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa"
+ larger fontnormal font- Smaller font
-Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić započeo je zvaničnu posetu Crnoj Gori sastankom sa ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem.

Ministri su istakli da su u otvorenom i prijateljskom razgovoru razmenili mišljenja o bilateralnim temama od zajedničkog interesa, kao i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama.

„Naše države i narodi su bratski, prijateljski. Veoma važno je da održavamo visok nivo naših komunikacija i sastanaka. Došlo je do velikog pomaka u našim odnosima u poslednjih pet godina, bilo je veoma značajnih bilateralnih poseta na visokom nivou i nastavićemo sa tom praksom", rekao je nakon sastanka šef srpske diplomatije.

U razgovoru je iskazana spremnost za dalji nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, pre svega na planu ekonomije, saobraćaja, infrastrukture, energetike i turizma.

Sagovornici su konstatovali visok nivo saglasnosti o pravcu u kome region treba da ide, a to su evropske integracije, infrastrukturno povezivanje, kao i razvoj ekonomija za šta je preduslov stabilan region na čemu treba zajedno da radimo.

„Pozitivno bih ocenio ocenu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i najavu da će naše dve zemlje u bliskoj budućnosti postati članice EU, kao i da su Srbija i Crna Gora lideri na evropskom putu.

Mi se podržavamo na evropskom putu, podržavamo i druge zemlje regiona na putu evrointegracija, ali smo stava da svako treba da napreduje onoliko koliko je ispunio obaveza na tom evropskom putu.

Zainteresovani smo i veoma nam je stalo da se problemi u regionu rešavaju mirnim putem i dijalogom.

Zainteresovani smo za prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori, ali to se ne odnosi i ne mešamo se u unutrašnja pitanja Crne Gore. Podržavamo da se razgovara o pitanjima koja se odnose na pitanje jezika, kulturnog identiteta, pisma, zastupljenosti Srba u državnoj administraciji ali na način koji nema veze sa pitanjem unutrašnjeg ustrojstva Crne Gore.

Očekujem zvaničnu posetu mog kolege Darmanovića Beogradu, kao i posetu premijerke Srbije Ane Brnabić Crnoj Gori.

Dakle, očekujem da se naši odnosi unapređuju, da imamo zajedničke projekte, kao i da to sve utiče na podizanje kvaliteta života i standard svih naših građana" zaključio je u Podgorici, nakon sastanka ministar Dačić.