gototopgototop
četvrtak, 14. decembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Ženaui o bilateralnim odnosima i intenziviranju ekonomske saradnje Srbije i Tunisa
+ larger fontnormal font- Smaller font
MSP TunisaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ministra inostranih poslova Kemaisa Ženauia koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

U svetlu jubileja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ministar Ivica Dačić je svom gostu poželeo dobrodošlicu, kao prvom visokom funkcioneru Tunisa, koji dolazi u posetu Srbiji nakon mnogo godina.

Ministri su zajednički konstatovali dobre bilateralne odnose i saradnju Srbije i Tunisa, koja datira još od formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja, gde su vodeću ulogu imali predsednik Tito i tuniski predsednik Habib Burgiba.

Ministar Dačić posebno je istakao zahvalnost na principijelnom stavu Republike Tunis u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i izrazio očekivanje da će se nastaviti podrška tuniske strane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Ukazao je i na potrebu da po tom i drugim pitanjima, sa Tunisom koordinišemo nastup u međunarodnim forumima.

Tokom srdačnog razgovora, razmatrane su mogućnosti za unapređenje saradnje u svim oblastima gde postoji zajednički interes, uz naglasak na ekonomskoj saradnji, gde se očekuje njeno intenziviranje, uz direktne kontakte privrednih subjekata. Za prvi kvartal naredne godine najavljeno je održavanje zajedničkog Mešovitog komiteta i biznis foruma.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, ministri su zajednički ocenili da današnji susret otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje. Ministar Ženaui je posebno naglasio značaj unapređenja saradnje u oblasti turizma, uputivši poziv srpskim građanima da ponovo uživaju u gostoprimstvu Tunisa.

Ministar Dačić je konstatovao da je ukupna situacija na polju bezbednosti u Tunisu bolja i dodatno stabilizovana, te da je u značajnoj meri unapređena zaštita stranih turista. U tom kontekstu, izrazio je nadu i očekivanje da će se povećati broj srpskih turista u Tunisu.

U odvojenim susretima, ministar inostranih poslova Kemais Ženaui je razgovarao sa predsednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, kada je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Direktori nacionalnih biblioteka u prisustvu dva ministra spoljnih poslova su potpisali Protokol o saradnji nacionalnih biblioteka. ‎