gototopgototop
sreda, 29. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Vasington konferencija ASPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Vašingtonu na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu.

Ministar Dačić istupao je na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu.

Na panelu „Investiranje u budućnost: Mogu li preduzetnici da poprave Balkan", šef srpske diplomatije poručio je da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona.

"Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kome sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona."

Dačić je rekao da je reč "povezivanje" aktuelna u razgovorima u regionu i ocenio da političke razlike ne treba da budu prepreka za bolju ekonomsku saradnju.

On je podsetio da je od pokretanja Berlinske inicijative održano nekoliko samita zapadnobalkanske šestorke kako bi se preduzeli važni koraci u cilju unapređenja regionalne saradnje navodeći kao takve primere uspostavljanje carinske unije i zajedničkog regionalnog tržišta.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Srbija ima pogodnost što je na putu ka Evropskoj uniji, ali još nije u EU, tako da može imati režim slobodne trgovine i s EU, i s regionom, ali i s drugim zemljama kao što su Turska i Rusija.

"Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima", rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje autoputeva i unapređenja železnice u regionu.

"Postigli smo značajne korake u međusobnim dogovorima oko toga kako da uklonimo barijere za saradnju i na koji način da podignemo BDP i povećamo investicije i zaposlenost u našem regionu".

Ministar Dačić posebno je naglasio da je Republika Srbija unapredila i ekonomske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zahvalio je američkim partnerima na spremnosti i angažmanu u zajedničkim naporima na unapređenju ekonomske saradnje SAD-a i Srbije.