gototopgototop
sreda, 22. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Argentina zadržava svoj principijelni stav o poštovanju međunarodnog prava i podržava teritorijalni integritet Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP ArgentinePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Buenos Ajresu sa ministrom inostranih poslova Argentine Horheom Marselom Forijem.

Nakon sastanka, ministar Dačić istakao je da su Srbija i Argentina dve prijateljske zemlje, da Argentina zadržava svoj principijelni stav o poštovanju međunarodnog prava i podržava teritorijalni integritet Srbije.

„Ministar Fori je jasno rekao da Argentina neće menjati svoj stav o Kosovu, a sa druge strane Srbija čvrsto podržava argentinske stavove o Malvinskim ostrvima kada je u pitanju spor koji imaju sa Velikom Britanijom."

Ministar Dačić istakao da je važno da se dodatno razvijaju i unapređuju odnosi i u drugim oblastima od zajedničkog interesa.

„U Beogradu je otvoren park Republika Argentina, a danas u Buenos Ajresu svečano će biti otvoren Trg Republika Srbija, to sve pokazuje koliko su dve zemlje bliske i prijateljske."

Ministri Dačić i Fori potpisali su Sporazum između Republike Srbije i Republike Argentine o trgovini i ekonomskoj saradnji.

„Imamo zajednički interes da unapredimo ekonomsku saradnju, naša spoljnotrgovinska razmena u prošloj godini bila je 18 miliona evra i u interesu je da se pronađu najbolje forme kako da se ta saradnja razvija."

Šef srpske diplomatije najavio je da će sledeće godine u posetu Srbiji doći argentinski ministar, imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Argentine i Srbije.