gototopgototop
sreda, 08. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Spremnost Vlade Republike Srbije da unapredi institucionalnu saradnju sa Međunarodnom organizacijom frankofonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Frankofonija -_PalataGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju seminara „Jačanje institucionalne saradnje Međunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope i frankofone mogućnosti Srbije":


"Gospođo Dirpalsing,
Gospođo Jotova,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Želim, pre svega, da izrazim zahvalnost rukovodstvu Frankofonije - generalnoj sekretarki Mikael Žan i administratoru OIF Adama Uanu na prihvatanju naše inicijative za održavanje Seminara o jačanju institucionalne saradnje Međunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope, kao i o frankofonim mogućnostima Republike Srbije, koji sam sa velikim zadovoljstvom prihvatio da otvorim.

U ime Republike Srbije, želim da uputim čestitke generalnom sekretaru Međunarodne organizacije frankofonije Mikael Žan na uspešnom vođenju organizacije i njenom aktivnom postavljanju na međunarodnom planu.

Republika Srbija iskreno deli vrednosti Međunarodne organizacije frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost. U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u međunarodnim odnosima, ali i unapređivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog ekonomskog razvoja. Podržavamo i želimo da se uključimo u sve aktivnosti Frankofonije na praćenju savremenih svetskih zbivanja kako bi se uskladili ciljevi i delovanje organizacije sa izazovima koje nameću savremeni međunarodni odnosi. U tom svetlu jasno je da aktivnosti Frankofonije aktivno doprinose jačanju miroljubivog, interkulturalnog dijaloga i razmene, u svetu rastuće globalne međuzavisnosti.

Prvi spoljnopolitički prioritet Republike Srbije je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno, nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju, kako sa velikim zemljama SAD, Rusijom i Kinom, tako i sa svim partnerima u svetu, kao i da aktivno učestvujemo u radu regionalnih i međunarodnih organizacija. Sve navedene aktivnosti zasnovane su na našem opredeljenju da vodimo principijelnu i miroljubivu politiku.

Imajući u vidu naše desetogodišnje učešće i uspešnu saradnju sa Frankofonijom (2006-2016), želeo bih da izrazim spremnost Republike Srbije da u predstojećem periodu otpočne proceduru za dobijanje statusa punopravne članice Međunarodne organizacije frankofonije.

Na Ministarskoj konferenciji u Jerevanu, oktobra 2015, zajedno sa 16 zemalja članica i posmatrača, naš stalni predstavnik u OIF potpisao je sa administratorom OIF Memorandum o državnoj frankofonoj inicijativi u okviru programa „Francuski u međunarodnim odnosima" za period 2016-2018. U pripremi je zaključivanje sporazuma o saradnji za period 2019-2022. U narednom periodu, dodatno ćemo osnažiti aktivnosti u okviru institucionalne saradnje sa frankofonijom u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i svim drugim programima OIF sa naglaskom na davanje doprinosa jačanju političke i ekonomske frankofonije. S obzirom na spoljnopolitički prioritet Srbije da postane punopravna članica Evropske unije, sa zemljama centralne i istočne Evrope imamo interes da sarađujemo u programima u oblasti evropskih integracija.

Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru, novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije, da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada međunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN-a. Snažno smo posvećeni dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. Podržavamo da Priština učestvuje u radu brojnih regionalnih i međunarodnih inicijativa, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Želim na kraju ponovo da istaknem političku volju i spremnost Vlade Republike Srbije da učini veliki korak u unapređenju institucionalne saradnje sa Međunarodnom organizacijom frankofonije i nakon deset godina uspešne saradnje u statusu posmatrača, želimo da Srbija postane punopravna članica i aktivno se uključi u rad i programe organizacije kako u ključnim telima OIF, tako i u regionalnim i drugim programima i aktivnostima OIF na međunarodnom planu.

Želim uspešan rad i siguran sam da će ovaj seminar omogućiti realizaciju pomenutih ciljeva.

Hvala."