gototopgototop
utorak, 07. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zadovoljstvo dobrim odnosima i sadržajnim dijalogom Bugarske, Rumunije i Srbije u brojnim oblastima
+ larger fontnormal font- Smaller font
Trilateralni sastanak_-_ParlamentPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas delegacije Komiteta za spoljnu politiku rumunskog Senata predvođenu Kristijan-Sorin Dumitreskuom i Poslaničkog doma rumunskog Parlamenta predvođenu Andreom Kozmom, kao i Spoljnopolitičkog komiteta bugarskog Sobranja predvođenu Džemom Grozdanovom.

U prijateljskom i otvorenom razgovoru izraženo je zadovoljstvo dobrim odnosima i sadržajnim dijalogom naše tri zemlje u brojnim oblastima, uz razvijene kontakte i kontinuiranu razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.
Saradnja u trilateralnom, odnosno kvadrilateralnom formatu, a posebno saradnja parlamenata, zajednički je ocenjena kao značajna nadgradnja postojećih dobrih odnosa i doprinos jačanju zajedničkog glasa regiona.

Ministar Dačić je u razgovoru zahvalio na podršci evrointegracijama Republike Srbije, koju su bugarska i rumunska strana ponovile, potvrđujući da će Zapadni Balkan biti visoko na listi prioriteta predsedavanja obe zemlje Savetu EU, u prvoj polovini 2018, odnosno 2019. godine.

Šef srpske diplomatije ponovio je stav da bi sva potencijalno otvorena pitanja između naših država trebalo rešavati u bilateralnom dijalogu i u duhu dobrosusedstva.

Predstavnici spoljnopolitičkih odbora Rumunije i Bugarske su izrazili zahvalnost zbog organizacije sastanka i izrazili nameru da nastave konkretan rad na jačanju trilateralne/kvadrilateralne dimenzije međuparlamentarne saradnje, kao značajnog foruma za razmenu mišljenja o svim temama od zajedničkog interesa.