gototopgototop
sreda, 01. novembar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Spremnost Srbije da pruži puni doprinos daljem unapređenju rada Uneska
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-AlauiPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, na marginama 39. zasedanja Generalne konferencije Uneska, sa ambasadorkom Zaur Alaui, stalnim predstavnikom Maroka pri Unesku, novoizabranim predsedavajućim Generalnoj konferenciji Uneska.

Čestitajući na izboru za poziciju predsednika 39. zasedanja Generalne konferencije Uneska, ministar Dačić izrazio je nadu da će saradnja Republike Srbije sa Uneskom biti uspešno nastavljena i u narednom periodu.

U kontekstu mogućeg obnavljanja zahteva za prijem „Kosova" u Unesko na nekom od narednih zasedanja Izvršnog saveta i Generalne konferencije Uneska, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova izneo je očekivanje da će novoizabrani predsednik Generalne konferencije Uneska dosledno poštovati Ustav Organizacije, kao i načela Povelje Ujedinjenih nacija i važeće rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Uzimajući u obzir višegodišnje diplomatsko iskustvo Zaur Alaui, posebno u domenu multilateralne diplomatije, ukazao je da očekuje da će uspešno obavljati svoju funkciju, uprkos brojnim izazovima sa kojima se Unesko suočava.
Šef srpske diplomatije izrazio je spremnost Republike Srbije, kao aktuelne članice Izvršnog saveta Uneska, da pruži puni doprinos daljem unapređenju rada Uneska u oblastima njegove nadležnosti.

Zahvaljujući na čestitkama, ambasadorka Alaui je izrazila nadu da će se saradnja Uneska sa Republikom Srbijom dalje unapređivati, ističući spremnost da pruži lični doprinos depolitizaciji Uneska i njegovom vraćanju na izvorne principe i prioritete rada.