gototopgototop
utorak, 31. oktobar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obeleženo 25 godina saradnje Međunarodne organizacije za migracije i Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
31102017IOMGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića povodom obeležavanja 25 godina saradnje Međunarodne organizacije za migracije i Republike Srbije:


„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da otvorim današnji skup kojim obeležavamo 25 godina saradnje Republike Srbije i Međunarodne organizacije za migracije, partnerstva i zajedničkog angažmana na realizaciji brojnih projekata. Ovo je posebno važno imajući u vidu da je upravo Republika Srbija više od dve decenije suočena sa svim vrstama migracija: spoljašnjim (emigracijom) i unutrašnjim (od sela ka gradu), prinudnim (izbeglice, interno raseljena lica i povratnici po osnovu sporazuma o readmisiji) i dobrovoljnim; ali i sa legalnim, iregularnim, kao i radnim migracijama.

Kao ključni partner u oblasti migracija i migracionih politika, Međunarodna organizacija za migracije u Republici Srbiji, uz podršku donatora i zajedno sa našim državnim institucijama, sprovela je više od 150 projekata stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih, dobrovoljnog povratka, pomoći žrtvama trgovine ljudima, integracije povratnika, pomoći u oporavku izmeštenog stanovništva nakon poplava. Partnerstvo se potvrdilo i u zajedničkom odgovoru na migrantsku krizu, kao jednom od najvećih izazova savremenog doba, i to kroz aktivnosti podrške i pomoći migrantskoj populaciji u prihvatnim centrima.

Želeo bih da vas podsetim da je pre nešto više od godinu dana, na 71. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojena politička deklaracija o izbeglicama i migracijama - „Njujorška deklaracija", sa ciljem da se do 2018. pronađu rešenja za veliki broj raseljenih u svetu i ublaži aktuelna izbegličko-migrantska kriza. Na istom sastanku potpisan je Sporazum o saradnji UN i Međunarodne organizacije za migracije čime je otvorena nova stranica u globalnom sagledavanju kompleksnog pitanja mešovitih migratornih kretanja. Republika Srbija je pozdravila usvajanje Njujorške deklaracije i potpisivanje Sporazuma između UN i Međunarodne organizacije za migracije, uverena da se samo zajedničkim delovanjem svih zemalja i međunarodnih organizacija, uz jasno definisane i koordinisane aktivnosti, može doći do održivog i trajnog rešenja.

Međunarodne migracije danas su važan faktor socijalne transformacije u svim delovima sveta. Upravo zbog velikog iskustva koje naša zemlja ima po pitanju svih vrsta migracija i socijalnih izazova, smatramo da možemo dati i globalni doprinos prenošenjem naših iskustava. Zato, aktivno učestvujemo u formulisanju zajedničkih smernica i ciljeva, kao i u nacionalnim i regionalnim konsultacijama u okviru Globalnog dogovora za migracije. Kao zemalja sa velikom dijasporom, Republika Srbija je svesna izazova i benefita regularnih migracija i zalaže se za to da od ovakvih migracija imaju koristi i zemlje porekla i zemlje destinacije. Definisanju ovakvog okvira regularnih migracija trebalo bi pristupiti iz perspektive Agende održivog razvoja do 2030. godine.

Postoje i brojni izazovi u rešavanju pitanja migracija, a jedan od najvećih je kako sprečiti iregularne migracije, krijumčarenje i trgovinu ljudima. Na rešavanju ovih krupnih problema aktivno se radi još od 2000. godine, kada su uspostavljeni i prvi programi namenjeni borbi protiv trgovine ljudima, kao i programi asistiranog dobrovoljnog povratka.

Na kraju, želeo bih da vam čestitam ovaj značajan jubilej i poželim još puno uspeha i zajedničkih dostignuća u budućnosti. Srbija će nastaviti da podržava napore Međunarodne organizacije za migracije i da bude aktivan i ravnopravan partner u ostvarivanju svih zajedničkih ciljeva.

Hvala."