gototopgototop
четвртак, 12. октобар 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на Београдском безбедносном форуму
+ larger fontnormal font- Smaller font
Beogradski bezbednosni_forum_1Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на панелу „Берлински процес у Београду" који је одржан у оквиру Београдског безбедносног форума.

На почетку свог излагања министар је истакао да је добро да тема проширења буде у фокусу, да је Берлински процес корисна иницијатива која показује жељу да се велике земље баве проширењем ЕУ у нашем региону.

"Без обзира на то што ће свако да мери неке пројекте и колико су реализовани, мислим да је сама идеја корисна и позитивна за наш регион и захвални смо свима који су покренули Берлински процес", поручио је Дачић, који је најавио да ће наредне године домаћин главне конференције бити Лондон.

„Сама идеја да се европске земље баве проширењем на Западни Балкан је за нас изузетно значајна и ја у томе видим највећу политичку корист. Све друго су пројекти о којима ће се још разговарати и договарати."

Министар Дачић је напоменуо да је до сада усаглашено више од 20 тема у оквиру "балканске групе шест" Берлинског процеса, додајући да Берлински процес у сваком случају и погледу доприноси јачању међусобног политичког дијалога у региону.

„Србија је у октобру 2014. године била домаћин првог састанка у формату „Западнобалканске шесторке" на коме су министри спољних послова са Западног Балкана разговарали о јачању регионалне сарадње у низу различитих области а посебно у области економије", нагласио је шеф српске дипломатије.

Министар Дачић је, говорећи о ономе што је постигнуто у оквиру Западнобалканске шесторке, говорио о успостављању Регионалне канцеларије за сарадњу младих, као и о великој иницијативи за пут Ниш - Приштина - Тирана, коју је он, како је рекао, кандидовао још на првом састанку министара спољних послова балканске шесторке.

Такође, нагласио је да привредне коморе добро сарађују у региону, и оно што је за Србију значајно, да се приводи крају доношење одлуке о седишту транспортне заједнице.

"Општа је сагласност да то буде Београд, што је нама веома важно, јер је у Београду релативно мало седишта међународних организација", закључио је министар Дачић.Министар Дачић на Београдском безбедносном форуму
Министар Дачић на Београдском безбедносном форуму

Министар Дачић на Београдском безбедносном форуму
Министар Дачић на Београдском безбедносном форуму
Министар Дачић на Београдском безбедносном форуму