gototopgototop
четвртак, 21. септембар 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Талин: Фото изложба „Примењена носталгија“
+ larger fontnormal font- Smaller font
talin 21092017_1Изложба „Примењена носталгија" двојице уметника из Србије и Естоније, који су фотографијама овековечили сличне сцене са улица Београда и Талина, представљена је 21. септембра у фоајеу Националне библиотеке Естоније. Београдски фотограф Марко Николић и његов талински колега Раит Тулас остварили су овај уметнички пројекат на идеју и подстицај Министарства за европске интеграције Републике Србије. Њих двојица фотографисали су уличне призоре у граду оног другог, тражећи мотиве који их подсећају на сопствени град.

Амбасадор Саша Обрадовић се захвалио организаторима и домаћинима изложбе за коју је рекао да указује на сличности међу удаљеним градовима и људима.

talin 21092017_2
„Сличности нас спајају онда када су препознате, а ја немам никаквих сумњи кад је у питању успешност препознавања, јер добри људи увек препознају једни друге, у сваком друштву и сваком граду, без обзира на националне и етничке разлике", рекао је Обрадовић и изразио задовољство што ће бити амбасадор Србије у Естонији у време обележавања два значајна јубилеја: стогодишњице естонске државности и 25.-огодишњице обновљене независности, као и у време естонског председавања Саветом ЕУ.

talin 21092017_3
Државни секретар у Министарству за европске интеграције Србије Ања Ровић је указала на дугу традицију оваквог типа изложбе коју МЕИ са државама – председавајућим Саветом ЕУ чини већ по 13.-и пут, те о реформама и настојању Србије да што ефикасније приступи Унији. Подсекретар за европске послове МИП Естоније Аино Лепик фон Вирен истакла је да њена земља, и сама искусивши искуство транзиције и интеграције, подржава интеграцију Западног Балкана, и Србије у ЕУ.

Изложба "Примењена носталгија" ће у децембру бити постављена у Београду.
Кључне речи: Естонија