gototopgototop
utorak, 25. jul 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa državama regiona Latinske Amerike i Kariba
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na svečanoj ceremonijiGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji otvaranja 18. kongresa Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba (FIEALC) na Univerzitetu Džon Nezbit:


„Uvažene ekselencije,
Poštovani učesnici skupa,
Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vam se obraćam danas, na otvaranju 18. Kongresa Međunarodne federacije za izučavanje Latinske Amerike i Kariba, prvom svetskom Kongresu u oblasti Latinoameričkih studija u našem regionu, čime se Beograd ponosno pridružuje Busanu, Antaliji, Rimu, Osaki, Moskvi, Tel Avivu i Parizu, između ostalih gradova, koji su širom sveta imali priliku da budu domaćini ovog skupa od posebne akademske važnosti.

Posebno se zahvaljujem na gostoprimstvu organizatorima na Geoekonomskom fakultetu Univerziteta Džon Nezbit. U skladu sa ciljevima ove Federacije, očekujem da će eminentni učesnici Kongresa dati značajan doprinos širokoj razmeni znanja i iskustava u izučavanjima koje o Latinskoj Americi realizuju institucije iz kojih dolaze, čime će unaprediti njihov interdisciplinarni karakter.

Dozvolite mi i da poželim toplu dobrodošlicu našim uvaženim gostima, potpredsedeniku Višenacionalne Države Bolivije Alvaru Garsiji Lineri, kao i ministru kulture Paragvaja Fernandu Grifitu, koji će nam svojim dragocenim viđenjima i iskustvima pružiti direktan uvid u aktuelne trendove, kako u naučnom, tako i zvaničnom pristupu sveukupnim političkim, društvenim i ekonomskim pojavama u multikulturnom svetu Latinske Amerike i Kariba.

Republika Srbija tradicionalno pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa državama regiona Latinske Amerike i Kariba, kojima je poseban pečat dala saradnja iz perioda Pokreta nesvrstanih zemalja, a što predstavlja komplementarnu dimenziju našeg spoljnopolitičkog angažmana, u kojem je ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji osnovni prioritet.

Zainteresovani smo za redovan i intenzivan politički dijalog sa državama regiona, uvažavajući njihovu rastuću političku težinu na međunarodnom planu i ekonomski potencijal, u okviru čega poseban značaj pridajemo i uspostavljanju redovnih kontakata na interparlamentarnom nivou. Jedan od prioriteta u daljem intenziviranju sveukupnih odnosa jeste i nastavak uspešne saradnje na multilateralnom planu, sa ciljem da ostvarujemo delotvorne rezultate u međunarodnim organizacijama i institucijama, gde podrška pitanjima od vitalnog interesa za Republiku Srbiju zauzima posebno mesto.

Zajedničko zalaganje za odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, uz odlučnu posvećenost dijalogu kao osnovnom načinu za prevazilaženje svih otvorenih pitanja, čine naše odnose komplementarnim, dodatno osnaženim i obogaćenim suštinskim razumevanjem.

Na linijama opredeljenja za unapređenje prijateljskih odnosa, kao i ekonomske i drugih oblika saradnje sa partnerima širom ovog kontinenta, Republika Srbija nastoji da aktivno učestvuje u radu regionalnih organizacija u kojima uživa status države posmatrača - Organizaciji američkih država od 2000. godine, Asocijaciji država Kariba od 2012. i Sistemu centralnoameričke integracije od 2015. godine.

Republika Srbija je akreditovala svog ambasadora pri Zajednici karipskih država u januaru ove godine, a uz posvećeno praćenje i analizu događaja u regionu, kontinuirano radi na podizanju nivoa dosadašnjih aktivnosti u ovim organizacijama, u cilju pružanja adekvatne podrške realnim potrebama država Latinske Amerike i Kariba, pre svega u oblastima integralnog razvoja, jačanja demokratije, suočavanja sa posledicama klimatskih promena, kao i borbe protiv organizovanog kriminala. U pogledu intenziviranja odnosa na planu kulture, nauke i prosvete, zadovoljstvo nam je i zbog učešća velikog broja studenata iz Latinske Amerike i Kariba u projektu stipendija „Svet u Srbiji", koji predstavlja značajan legat naše države, a ujedno omogućuje i uspostavljanje bliskih veza prijateljstva za budućnost.

Zainteresovani smo za jačanje ekonomske saradnje koja zaostaje za realnim mogućnostima, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene (u 2016. godini izvoz Srbije u zemlje Latinske Amerike i Kariba iznosio je 31,2 miliona USD a uvoz 201,05 miliona USD).

Cilj Srbije je da kreiranjem povoljnog ambijenta, kao i korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike. Uz unapređenje ugovornog okvira bilateralne saradnje kroz skoro okončanje pregovora u cilju zaključivanja sporazuma u proceduri, spremni smo da se u narednom periodu fokusiramo na definisanje konkretnih projekata u oblasti poljoprivrede, energetike, vojno-ekonomskoj sferi, infrastrukturi, koji bi u kasnijoj fazi mogli da rezultiraju i intenzivnijom ekonomskom saradnjom.

Zahvaljujem na pažnji, a učesnicima Kongresa želim plodnu razmenu mišljenja i uspešan rad!"