gototopgototop
четвртак, 22. јун 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: „Подршка чланица ЕУ које су нам партнери и у Централно-европској иницијативи од изузетног је значаја“
+ larger fontnormal font- Smaller font
slika3Иступање вршиоца дужности председника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Годишњем састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који се одржава у Минску:
„Господине председавајући,
Драге колеге,
Даме и господо,

На почетку желим да захвалим министру Макеју и генералном секретару Централно-европске иницијативе амбасадору ди Вијетрију на изразитом гостопримству и изврсној организацији Годишњег састанка министара спољних послова држава чланица Централно-европске иницијативе.

Задовољство ми је што данас имам прилику да учествујем у размени мишљења о повезивању унутар ширег европског региона, актуелној ситуацији након великих миграционих померања и нарастајуће безбедносне претње и реформи ЦЕИ, као моста између европских макро-региона.

Република Србија, у дужем временском периоду, а нарочито последњих пет година, не прави разлике у приоритетним циљевима које се односе на унутрашње реформе, европске интеграције и регионалну сарадњу. Кроз различите пројекте и повезивања, Србија ради на што ширем инфраструктурном умрежавању овог дела Европе, а у циљу представљања валидног, препознатљивог и конкурентног региона, како у погледу свих видова саобраћајница, тако и у смислу енергетске независности.

„Агенда повезивања", која је успостављена у формату „ЗБ6" у оквиру „Берлинског процеса", за нас има посебну важност. Наши приоритети су у том погледу познати, будући да смо их износили више пута на различитим скуповима. Поновио бих само један, а то је свакако изградња аутопута Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч. Наша очекивања од предстојећег Самита ЗБ у Трсту укључују и одобрење додатних финансијских средстава за примену три конкретна пројекта у износу од преко 60 милиона евра, што смо представили ЕК као приоритете.

На последњем Самиту централноевропских земаља са НР Кином, потписан је и уговор о модернизацији постојеће и изградњи брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта, прве овакве саобраћајнице у региону.

У Београду, већ више од 10 година, успешно функционише седиште Секретаријата Транспортне опсерваторије (SEETO), које логично треба да прерасте у седиште Секретаријата будуће Транспортне заједнице. Имајући у виду све предности своје позиције, Србија је ЕК већ предала кандидатуру за ово седиште. Тиме би се обезбедио наставак већ постојеће институционализоване сарадње и структуре.

Паралелно са свим претходним, Србија активно узима учешће у пројекту Трансбалкански коридор, у вредности од 162 милиона ЕУР, а чијим завршетком би требало да буду завршени интерконективни далеководи између Србије и Румуније, Србије-Црне Горе и БиХ, те далеководи високе проводне моћи унутар Србије. Овим пројектима ће енергетска размена и сигурност региона бити у великој мери ојачана. Такође, у припреми је и рад на гасној интерконекцији Србија-Бугарска, пројекат за који наша страна апелује да се што хитније донесе коначна одлука о финансирању.

Свим овим пројектима, Србија показује спремност да се повезује са суседима, шире у региону, као и са остатком европског простора.

Даме и господо,

Поред нашег заједничког изазова за чвршћим повезивањем у ширем региону ЦЕИ, посебан безбедносни изазов за све нас и даље представља мигрантска криза. Упркос чињеници да је преко територије Србије у претходне две године прешло преко 1,4 милиона миграната, а у сваком тренутку их и даље борави око 7 хиљада, изузетним напорима сачувана је стабилност, није било значајних кршења безбедности, а Србија је према мигрантима све време поступала уз пуно поштовање међународних норми и стандарда. За нас је од круцијалне важности да не дође до обуставе спровођења договора постигнутог између ЕУ и Турске, те се надамо да ћемо појачати међусобну сарадњу, како на препознатим мигрантским рутама, тако и на ширем простору Европе, у циљу превазилажења овог проблема.

Будући да се Србија налази у најтежој ситуацији и да има знатно већи број миграната на својој територији у односу на остале земље Западног Балкана, сматрамо да највећи део средстава из нове специјалне мере треба да буде додељен Србији, с обзиром на понекад неједнак третман земаља које се суочавају са овим проблемом у зависности од тога да ли су чланице ЕУ или не.

Моја земља је чврсто опредељена да одговори на евентуалне терористичке претње и све видове екстремизма и да у сарадњи са партнерима у свету дâ допринос у њиховом сузбијању, како на регионалном и европском, тако и на глобалном нивоу. Иако смо на овај проблем међу првима у региону упозоравали, како у смислу исламског радикализма, тако и везано за ланчану реакцију тзв. Арапског пролећа, на жалост тек се данас схвата сва погубност сваке врсте радикализма и коришћења силе у међународним односима, без обзира на мотиве, виновнике и налогодавце.

Србија је једна од двадесетпет чланица Групе владиних експерата Уједињених нација задужених за развој у области информација и телекомуникација у контексту међународне безбедности и као једина земља чланица из региона уложила је препознатљив напор у проналажењу глобалних решења за јачање поверења међу државама и успостављању међународних правила, норми и понашања. Са дужном пажњом се усклађујемо и са Глобалном стратегијом ЕУ о спољној и безбедносној политици, којој је један од приоритета сајбер безбедности.

Даме и господо,

Можемо слободно рећи да ЦЕИ представља „мост" између земаља чланица Европске уније и оних земаља кандидата и аспираната које своје чланство у Европској унији још увек нису оствариле. Припадност овој регионалној иницијативи, која представља оквир за унапређење регионалне сарадње и бржу европску интеграцију, за Србију је веома значајно, нарочито у светлу преговора о приступању ЕУ. У том смислу, подршка чланица ЕУ које су нам партнери у ЦЕИ, нама је од изузетног значаја.

ЦЕИ је, такође, као једна од најстаријих регионалних иницијатива на европском континенту, која данас окупља 18 држава, и која својим искуством и угледом који ужива може остварити значајну додатну вредност у процесу повезивања европских макро региона. У том смислу, са задовољством могу да констатујем значај напора који се на овом пољу улаже.

Без обзира на друге формате и организације, ЦЕИ је успела да остане актуелна, што ће се, чврсто сам уверен, само потврдити ревизијом аката и новим Акционим планом.

Србија и њене институције, на локалном нивоу, универзитети, цивилно друштво, препознали су у пуном обиму капацитете фондова и позива за сарадњу који долазе из ЦЕИ, што се огледа и у великом одзиву на последњем позиву за средства из Фонда за сарадњу.

У периоду пред нама, сматрам да би требало уложити додатни напор ка ширењу дијапазона деловања и већу видљивост ове регионалне иницијативе као форума за дискусију о политичким и секторским економским питањима на високом нивоу. У том смислу, надам се и продубљивању сарадње ове организације са другим регионалним и глобалним актерима, слично ономе што је већ успостављено са УН-ом и ЕУ. Добар пример за то јесте и најављено јачање сарадње са ОЕБС-ом и заједнички пројекти које подржавамо, као земља која је из различитих перспектива свесна важности ове организације на терену. Подједнако сматрамо да, увећањем фондова и можда индивидуалних контрибуција, као што смо то и ми 2014. године учинили, постоји простор и потреба за снажење фонда ЦЕИ за заједничке пројекте.

Србија је препознала потребу измена унутрашњих аката ЦЕИ и подржава настојања да се ојача секторска интеракција у оквиру ЦЕИ, додатним министарским састанцима на теме које се тичу повезивања ширег региона, у области саобраћаја, царина, транспорта, енергије, те другим за које се нађе адекватна потреба. Такође, постоји наша јасна заинтересованост за интензивнију сарадњу кроз међу-парламентарне форуме. Србија је пружала подршку раду експертске групе за ревизију Смерница и надамо се да ће се ускоро видети резултат.

Даме и господо,

Желео бих на крају да похвалим напоре које улаже Република Белорусија, као тренутни председавајући ЦЕИ, и пожелим много среће у периоду који предстоји, као председавајућем овом регионалном иницијативом.

Хвала."
 


Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Министар Дачић на састанку министара спољних послова ЦЕИ
Учешће министра Дачића на састанку ЦЕИ
Учешће министра Дачића на састанку ЦЕИ
Учешће министра Дачића на састанку ЦЕИ
Учешће министра Дачића на састанку ЦЕИ
Учешће министра Дачића на састанку ЦЕИ