gototopgototop
četvrtak, 08. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Cilj Srbije je ulazak u Evropsku uniju
+ larger fontnormal font- Smaller font
Han 7._junVršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se, uoči bilateralne posete Španiji, sa evropskim komesarem za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom koji boravi od danas u radnoj poseti Srbiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio je da je cilj Srbije i Zapadnog Balakan ulazak u EU, i da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost. On je istako važnost otvaranja poglavlja u cilju nastavka dinamike i kontinuiteta u procesu napredovanju na putu evropskih integracija.

Vršilac dužnosti premijera Srbije ponovio je da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta regionalna stabilnost i naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

Zajednički je konstatovano da je Srbija na dobrom putu, kao i to da je neophodno nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti. Šef srpske diplomatije je naglasio da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavaku dijaloga s Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Komesar Han je izjavio da očekuje da se ovog meseca otvore dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i Evropske unije i naglasio da će se taj proces nastaviti u drugoj polovini godine.

Kako je istakao, cilj njegove posete Srbiji jeste da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa, budući da građani postaju pomalo umorni zbog uobičajenih ishoda i zaključaka samita. Han je naglasio da očekuje da regionalna investiciona konferencija, na kojoj će učestvovati sutra u Beogradu, da podsticaj za stimulaciju, kako privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekomomskom tržištu, tako i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napretka u procesu evrointegracija.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine preduslov za perspektivu ulaska u EU i izrazio očekivanje da će Priština potvrditi posvećenost tom procesu budući da dijalog nema alternativu. On je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio da je posvećen dijalogu, a to Evropska unija očekuje i od Prištine pošto je to preduslov za put ulaska u EU.

Dačić i Han ocenili su da dijalog mora voditi ka konkretnim rezultatima, uprkos teškoj prošlosti, budući da je za obe strane važno da imaju uspešan i konstruktivan dijalog.

Evropski komesar je, ukazujući i na ciljeve skupa lidera Zapadnog Balkana i čelnika EU u julu u Trstu, rekao da je reč o pospešenju protoka robe, usluga, ali i međusobnog priznavanja diploma o stručnosti, a cilj je i da se stvori ujednačenije "digitalno tržište", uz uklanjanje prepreka poput rominga u bežičnoj telefoniji.

Dačić i Han su se saglasili da su važne i kulturne navike i sklonosti pošto je Zapadni Balkan deo Evrope i ocenili su da kompromisi vode ka stvaranju partnerskih odnosa.

Nakon sastanka s vršiocem dužnosti premijera Ivicom Dačićem, komesar Han sastaće se i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, a učestvovaće i na investicionoj konferenciji i obići će Žeželjev most, odnosno radove na pristupnim deonicama. Evropski komesar za proširenje Johanes Han iz Beograda putuje u Crnu Goru.Sastanak Dačić - Han
Sastanak Dačić - Han
Sastanak Dačić - Han
Sastanak Dačić - Han
Sastanak Dačić - Han