gototopgototop
субота, 13. мај 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на отварању 84. сајма пољопривреде у Новом Саду
+ larger fontnormal font- Smaller font
novi sad sajamИступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању 84. сајма пољопривреде у Новом Саду:

„Цењени гости,
Поштовани излагачи,
Даме и господо,

Велико ми је задовољство што опет имам прилику да присуствујем отварању најзначајније агробизнис манифестације у овом делу Европе. Пољопривреда за нашу земљу, али и остале у региону, има велики значај, имајући у виду не само њене досадашње резултате, већ и њен изузетан потенцијал за даљи развој. О овоме говори и удео пољопривредних производа у укупном извозу Србије. Мислим да нећу претерати ако кажем да је пољопривреда једина грана наше привреде која ни у најтежим временима није заказала.

Сматрам да је развој међународне сарадње у овој области од изузетног значаја, нарочито на регионалном нивоу. У том смислу, желео бих нарочито да захвалим на учешћу и сарадњи нашим пријатељима из Босне и Херцеговине која је земља партнер на овогодишњем Сајму. Представља ми велико задовољство да са својим добрим колегом и пријатељем, министром иностраних послова БиХ Игором Црнадaком отворим ову манифестацију.

Опредељеност за јачање политичких, економских односа и свих видова међународне сарадње потврђује и чињеница да је Србија у БиХ сваке године присутна на Мостарском сајму, Сарајево бизнис форуму, као и Јахорина економском форуму. Ове манифестације препознајемо као добру прилику међусобног регионалног повезивања и приближавања.

Изванредан значај партнерства БиХ на нашем сајму пољопривреде, потврђује и чињеница да је управо област пољопривреде једна од најважнијих у укупним економских односима Србије и БиХ. То најбоље илуструје податак да више од трећине нашег извоза у БиХ и око 1/5 босанско-херцеговачког извоза у Србију чине пољопривредно-прехрамбени производи. Овај значајан аспект сарадње, више пута je истицан и у оквиру интензивног дијалога и сарадње који остварују ресорна министарства две земље, као и Привредна комора Србије са Спољнотрговинском комором БиХ, Привредном комором Федерације БиХ и Привредном комором Републике Српске.

Даме и господо,

Свесни смо да се пољопривреда данас суочава са бројним изазовима и потешкоћама, од климатских услова и цена на тржишту, до одлива радне снаге и ГМО. У том смислу, Влада мора и хоће да уложи посебне напоре да помогне пољопривредницима и омогући им да постигну максималне резултате, јер њихов успех је успех свих нас.

Пољопривреда је уједно и најосетљивије питање у преговорима Србије за прикључивање Европској унији и приступање Светској трговинској организацији. Паметним наступом, Србија ће настојати да искористи све могућности које ове интеграције нуде.

Искористио бих ову прилику да захвалим свим земљама, међународним организацијама и финансијским институцијама које са нама сарађују и помажу Србији у њеним реформама на овом плану. Наравно, ту је и непроцењива сарадња са институцијама ЕУ, која је уједно и наш највећи спољнотрговински партнер у овом и другим секторима.

Србија данас, у својству домаћина ове престижне манифестације, жели да се представи као земља која успешно спроводи унутрашње реформе, која је створила повољни и сигурни амбијент за стране инвестиције и поседује привредне потенцијале који је чине важним, стабилним и поузданим партнером на регионалном и међународном плану.

Како сам информисан, овогодишњи сајам ће окупити више излагача и очекивано више посетилаца него прошлогодишњи, што ме посебно радује. У то име, дозволите да вам пожелим успешну манифестацију, склапање бројних уносних послова, али и пријатељстава, као и да се сваке године окупимо у већем броју него претходне.

Хвала и пријатно."Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма
Министар Дачић на отварању Новосадског сајма