gototopgototop
petak, 21. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Reagovanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra inostranih poslova Ivice Dačića
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPovodom usaglašenih izjava američkih ambasadora u Beogradu, Prištini i Tirani, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je da izjave Rame, Tačija i Muslijua o ujedinjenju svih Albanaca i stvaranju Velike Albanije nisu „neoprezne" ili „ne baš pažljive", kako kažu ambasadori - one su opasne. Opasne po mir i stabilnost Balkana i Evrope.

„Da li bi ambasadori tako blago reagovali‎ da je spomenuto Skoplje, grčki Epir ili crnogorski Ulcinj, kao što je Musliju srpski Niš stavio u granice Velike Albanije? Sigurno bi oštrije reagovali - kao da je udar na Srbiju nešto što se može tolerisati.

Sve dok se takve izjave jasno ne označe kao pretnja miru u regionu, Albanci će nastaviti sa provokacijama, kao što danas Musliju nastavlja sa pričom da je vreme za ujedinjenje, čime bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo, jer nigde na svetu nije dozvoljeno pozivanje na narušavanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. Neće moći ni u Srbiji, jer to što je Srbija uzdržana u reakcijama i što želi da igra konstruktivnu ulogu u regionu, ne znači da je Srbija slaba. Naprotiv, to je odraz naše snage i posvećenosti miru.

Jedno je sigurno, takve izjave nisu neoprezne, one su odraz jasne platforme svih Albanaca o Velikoj Albaniji. Juče Kosovo, danas Niš, sutra Skoplje, I tako dalje.

Nemojte biti neoprezni, Vaše ekselencije, da to ne uvidite na vreme, dok još nije kasno", navodi se u izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.