gototopgototop
četvrtak, 06. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Paraćinu na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice u okviru Regionalnog stambenog programa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić položio kamen temeljac za izgradnju stanova izbeglicama u ParaćinuGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Paraćinu u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji u okviru Potprojekta 2

„Uvaženi gosti,
Prijatelji i učesnici Regionalnog stambenog programa,

Još jednom smo se okupili, kratko nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju stanova u Prokuplju, Kruševcu i Sremskoj Mitrovici, kako bismo položili još jedan kamen temeljac ̶ za izgradnju 20 stanova za najugroženije izbegličke porodice u Paraćinu. Hvala vam što ste danas ovde i što ste se odazvali pozivu da zajedno obeležimo još jedan novi početak.

Uskoro se navršava pet godina od Donatorske konferencije u Sarajevu, na kojoj je najavljeno doniranje bespovratnih sredstava za sprovođenje Programa. Prikupljena sredstva, koja iznose oko 300 miliona evra, iako značajna, predstavljaju deo od ukupno procenjenih sredstava za realizaciju Programa u potpunosti, kako bismo obezbedili trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, od čega 16.870 porodica samo u Republici Srbiji. Veliku zahvalnost dugujemo bilateralnim donatorima Fonda Regionalnog stambenog programa i međunarodnim organizacijama uključenim u realizaciju Programa, koji su zajedno doprineli ostvarenim rezultatima. Po svojoj prirodi i ciljevima, ovaj Program predstavlja prekretnicu u odnosima u regionu i nadam se da će sve zemlje učesnice Programa biti istrajne u njegovom sprovođenju u celosti, a tu pre svega mislim na uređivanje građanskog statusa i socijalnih pitanja, koji su od suštinske važnosti.

Period za nama nije bio lak, i trebalo je mnogo truda, strpljenja i pre svega istrajnosti, pre nego što smo, zajedno sa partnerskim državama u regionu, počeli da činimo konkretne korake ka realizaciji. Iskustvo nas uči da ne postoji jednostavno, administrativno rešenje za izbeglički problem. Iskrenom verom i zalaganjem naših nadležnih institucija na centralnom i lokalnom nivou, koje uspešno koordinira Komesarijat za izbeglice i migracije, prevazišli smo sve poteškoće i dat je nemerljiv doprinos uspehu Programa. Želim da istaknem i važnu ulogu koju imaju jedinice lokalne samouprave, na kojima je da i ubuduće ovim ljudima osiguraju podsticajnu sredinu za razvoj, koju posle toliko godina svakako zaslužuju. Sada, kada je Program u fazi pune implementacije, kada se u Srbiji radi i gradi u čak 117 jedinica lokalne samouprave, punog srca mogu reći da smo uspeli i da rezultate tog zalaganja vidimo gotovo svakodnevno.

U narednom periodu, očekujemo izgradnju stanova u još pet opština u Vršcu, Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu i Kikindi, takođe pod Potprojektom 2, u okviru koga će biti izgrađeno ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave.
Ponosan sam što kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica i predsednik Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, mogu i lično da doprinesem i učestvujem u rešavanju ovih životno važnih pitanja. Nadam se da ćemo našim budućim aktivnostima, baš kao i ovim malim, ali značajnim korakom, pokazati da zajedničkim naporima možemo da doprinesemo boljoj budućnosti svih onih među nama kojima je pomoć preko potrebna.

Poželeću vam da ovde, u srcu Pomoravlja, na raskršću mnogih puteva, nakon dugog i neizvesnog perioda izbeglištva, pronađete svoj dom, radost i prosperitet u ovom novom životnom poglavlju i krenete u nove životne pobede."