gototopgototop
ponedeljak, 03. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zagreb: Dani srpskog filma
+ larger fontnormal font- Smaller font
dani 4Dani srpskog filma, u zajedničkoj organizaciji naše Ambasade u Hrvatskoj, Hrvatskog filmskog saveza, Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Srbije, Centar filma i Srpskog narodnog vijeća, svečano su otvoreni 3. aprila u bioskopu Tuškanac u Zagrebu. SPC je, takođe, pomogla realizaciju projekta. Gospođa Agar Pata, iz Hrvatskog filmskog saveza, izašla je u susret ovoj inicijativi i kao i tokom ranije saradnje sa Ambasadom RS u Zagrebu, omogućila i pomogla realizaciju ove kulturne manifestacije.

Revija srpskog filma otvorena je kultnim ostvarenjem reditelja Slobodana Šijana, „Maratonci trče počasni krug", uz prisustvo brojne publike, predstavnika dipkora (RF, Grčka, Turska, J.Koreja, BiH, Bugarska, Čile), mitropolita Porfirija, predsednika SNV M. Pupovca, saborskog zastupnika SDSS B. Miloševića, zamenice gradonačelnika Zagreba V. Kusin, šefa Odeljenja za kulturu Grada Zagreba K. Milković, zastupnice srpske manjine u Skupštini Grada Zagreba B. Srdić Vule, predsednika Saveta za nacionalne manjine RH A. Tolnauera, kao i brojnih ljubitelja filma.

Ambasador Mira Nikolić je, zvanično otvarajući reviju, podsetila da je većina izabranih ostvarenja proglašena za kulturna dobra RS od velikog i izuzetnog značaja, zahvaljujući inicijativi Jugoslovenske kinoteke, te iznela kraći presek srpske kinematografije, od njenog nastanka, početkom dvadesetog veka, ostvarenja od 60-ih do 90-ih godina, te najnovijih nagrađivanih dela. Posebno je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da će na projekcijama novijih filmova biti prisutni reditelji, koji su kao gosti doputovali u Zagreb.

Na Danima srpskog filma, od 3. do 7. aprila, biće predstavljena srpska kinematografija, od samih početaka, prvog pronađenog snimljenog filma „Reči i dela besmrtnog vožda Karađorđa" iz 1911. godine, pa do poslednjih, nagrađivanih, filmova.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, u pozdravnoj je reči izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja ovakve manifestacije, posebno imajući u vidu da većinu novijih filmova zagrebačka publika nije imala prilike da vidi, osim na festivalima. Naveo da je ideja bila da se publici u Zagrebu predstave biseri srpskog i jugoslovenskog filma nastali pre Drugog svetskog rata, filmovi zlatnog perioda kinematografije SFRJ i filmovi iz poslednjih godina srpske produkcije. Miroljub Vučković je ispred Filmskog centra Srbije zahvalio publici na pokazanom interesovanju.

Nakon projekcije „Maratonaca" upriličen je razgovor sa rediteljem Slobodanom Šijanom, u kome je on podsetio na svog prijatelja, nedavno preminulog reditelja Lazara Stojanovića, čiji film „Plastični Isus" je prikazan u kasnijem terminu istoga dana.

Između projekcije dva filma, upriličen je koktel povodom otvaranja Dana srpskog filma u Zagrebu.

dani 1_jugoslav_i_ksenija_marinkovic
dani 2_agar_pata
dani 3
dani 5_miroljub dani 6_mira_nikolic
dani 7_sijan
dani 8_sijan
Ključne reči: Hrvatska