gototopgototop
sreda, 05. april 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Arhivu Srbije obeležena stogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Španije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na obeležavanju stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i ŠpanijeGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na svečanosti posvećenoj stogodišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Španije koja je održana u Arhivu Srbije.

„Ekselencijo,
Dame i gospodo,

Imam čast i zadovoljstvo da se obratim ovom cenjenom skupu i da istovremeno zahvalim Arhivu Srbije i Nacionalnom istorijskom arhivu Španije, koji su uložili veliki napor da i ovom manifestacijom zajednički obeležimo stogodišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

Dozvolite mi da sa zadovoljstvom istaknem veoma dobre i prijateljske odnose koje naše dve države i naši narodi održavaju već čitavo stoleće. Srbiju i Španiju vezuju brojni vidovi saradnje i uzajamno poštovanje i negovanje zajedničkih vrednosti. Želja je i opredeljenje Republike Srbije da sa Kraljevinom Španijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa.

Prvi kontakti i razgovori među diplomatskim predstavnicima Srbije i Španije započeti su 1880. u Parizu, povodom zvaničnog obaveštenja o nezavisnosti Srbije. Predstavnik Srbije u Parizu je bio na prijemu organizovanom povodom posete španske Kraljice majke Izabel, gde je primio čestitke za proglašenje monarhije u Srbiji.

Proces uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje počinje 1916. za vreme egzila vlade Kraljevine Srbije na Krfu, kada je 25. avgusta predsednik Vlade Srbije Nikola Pašić naložio srpskom poslaniku u Parizu da kontaktira sa španskom Ambasadom u Parizu i zatraži agreman za poslanika Srbije, gospodina Dragomira Jankovića, u to vreme šefa štaba Kralja Petra Prvog. Na odgovor iz Madrida se nije dugo čekalo i 20. septembra 1916. godine dat je agreman. Ministarstvo spoljnih poslova Španije je poslalo notu kojom obaveštava da sa zadovoljstvom prihvata imenovanje gospodina Jankovića.

Regent Aleksandar je, u ime Kralja Petra Prvog 14. oktobra 1916. napisao pismo Kralju Alfonsu XIII o imenovanju Dragomira Jankovića za poslanika u Španiji. Poslanik je došao u Madrid nekoliko meseci kasnije i 7. februara 1917. predao akreditive Kralju Alfonsu XIII, od kada počinje stogodišnja istorija bogatih diplomatskih odnosa između naše dve zemlje. Podsetio bih da o značaju koji je Srbija pridavala odnosima sa Španijom, govori i činjenica da su istaknuti intelektualci poput Jovana Dučića i Ive Andrića, bili njeni poslanici u Madridu.

Tokom 2016. i 2017. nizom manifestacija iz oblasti kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja, Srbija i Španija obeležavaju ovaj važan jubilej.

Ovom prilikom bih posebno istakao zahvalnost Kraljevini Španiji na principijelnom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, duboko uveren da će tako i ostati. U okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije, kroz dijalog Beograda i Prištine, Republika Srbija je posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju stabilnosti i bezbednosti u našem regionu i Evropi.

Visoko cenimo kontinuiranu podršku i razumevanje Kraljevine Španije na putu evropskih integracija, koje su naš strateški spoljnopolitički prioritet i nadamo se da će ostati jedan od glavnih zagovornika procesa proširenja i evropske perspektive Zapadnog Balkana. Kao članica Evropske unije, Kraljevina Španija predstavlja dobar primer uspešnog savlađivanja procesa tranzicije, prilagođavanja uslovima Evropske unije i postojanja moderne demokratije utemeljene na evropskim vrednostima.

Tokom svoje burne istorije, Evropa je bila poprište mnogih krvavih ratova, svedok etničkih i verskih sukoba, miliona stradalih i raseljenih. Na ruševinama dotadašnjeg sveta i na doprinosu svih onih koji su se borili za slobodu i bolju sutrašnjicu, počeli su da se grade temelji jedne drugačije, demokratske, prosperitetne ujedinjene Evrope. U takvu Evropsku uniju ušla je 1986. i Kraljevina Španija, a istim putem sada napreduje Srbija, kao i čitav balkanski region.

Danas je Evropa integrisana u jedinstven politički sistem, koji jakom ekonomskom i socijalnom politikom omogućava očuvanje mira i standarda svojih građana. Upravo to predstavlja ideal kojem Republika Srbija teži - poboljšanje sveukupnih uslova za život svojih građana, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih i borba za iskorenjivanje siromaštva.

Dragi ambasadore,
Dame i gospodo,

Budući da nijedna država, ma koliko bila jaka, nije u mogućnosti da se samostalno odupre globalnim izazovima, povezivanje i saradnja postaju osnov očuvanja mira i preduslov razvoja. Dosadašnja istorija bogatih i uzajamno isprepletanih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Španije svedoči o obostranom interesu i potrebi bliske saradnje u različitim oblastima, što jasno definiše pravce budućeg delovanja i daje zamajac korišćenju svih mogućnosti za još dinamičnije odnose.

U tom duhu i na čvrstim temeljima vekovnog prijateljstva, Srbija i Španija proslavljaju stogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Hvala."