gototopgototop
sreda, 15. mart 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na otvaranju izložbe „EKSPO – RUSIJA SRBIJA 2017"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na privrednoj izložbi EXPO-RUSSIA SERBIA 2017Obraćanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na otvaranju izložbe „Expo – Russia Serbia 2017" koja je otvorena danas u Beogradu.

„Poštovane dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim na otvaranju ovog značajnog privrednog skupa koji se sada već tradicionalno, po četvrti put, održava u Beogradu i da poželim dobrodošlicu našim ruskim partnerima.

Posebno bih želeo da istaknem interes Republike Srbije za dalji razvoj sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, na temelju strateškog partnerstva i opredeljenosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima.

U ime Vlade Republike Srbije i u svojstvu kopredsednika srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju izražavam snažnu i nedvosmislenu podršku svim zajedničkim naporima usmerenim na dalje unapređenje i diverzifikaciju privredne saradnje. Manifestacije ovog tipa pružaju priliku za susret i dijalog predstavnika državnog i privrednog sektora naših dveju zemalja i doprinose stvaranju još povoljnijeg ambijenta za ekonomsku saradnju i investicije.

Dosadašnja istorija bogatih i uzajamno prožetih odnosa Republike Srbije i Ruske Federacije svedoči o obostranom interesu i potrebi bliske saradnje u različitim oblastima, što jasno definiše pravce budućeg delovanja i daje zamajac korišćenju svih mogućnosti za još dinamičniju ekonomsku saradnju. Važan momenat u kreiranju stimulativnog poslovnog okvira je institucionalna podrška, koja je nesumnjiva i sa srpske i sa ruske strane, a podrazumeva sve nivoe državnih i privrednih struktura.

Veliko mi je zadovoljstvo da potvrdim, ono što je svima vama dobro poznato, da se trgovinsko-ekonomski odnosi naše dve zemlje razvijaju i obogaćuju novim sadržajima, uprkos objektivnim teškoćama i izazovima na međunarodnom planu. Zainteresovani smo za nastavak svih pozitivnih trendova, želeći da sa Ruskom Federacijom unapredimo energetsku saradnju, povećamo obim robne razmene (u 2016. je iznosila 2,086 milijarde evra) i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, kao i da do kraja završimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte.

Očekujemo da ćemo u predstojećem periodu zabeležiti ne samo rast investicione saradnje, već i rast izvoza iz Srbije u Rusiju, da će biti iskorišćeni svi potencijali koje srpska privreda ima, naročito u oblasti turizma i auto-industrije, pored tradicionalnog izvoza građevinskog materijala, nameštaja i poljoprivrednih proizvoda.

Ohrabrujemo ruske partnere i domaće privrednike da u većoj meri koriste pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje. Prisustvo i rezultati ruskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu u bankarskom sektoru, energetici, železničkoj infrastrukturi i drugim oblastima, daju solidnu osnovu ruskim investitorima za aktivniji nastup u povoljnom poslovnom okruženju.

Uveren sam da će na današnjem skupu još jednom biti potvrđeni dobri poslovni kontakti između privrednika Srbije i Rusije i da će ova izložba dati značajan impuls intenzivnijoj privredno-ekonomskoj saradnji, kao i jačanju ukupne bilateralne saradnje između naše dve prijateljske zemlje.

Poštovani učesnici izložbe,

Iskoristio bih priliku da još jednom naglasim opredeljenost Vlade Republike Srbije za razvoj sveukupne privredne saradnje sa Ruskom Federacijom i uverenje da će rezultat ovakve i sličnih manifestacija biti ostvarivanje konkretnih poslovnih aranžmana.

Zahvaljujem organizatorima na pozivu i želim vam svima uspešan rad!"