gototopgototop
ponedeljak, 30. januar 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija opredeljena za saradnju sa Katarom u svim oblastima
+ larger fontnormal font- Smaller font
mip kataraPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Države Katar šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Dvojica ministara potpisala su Memorandum između dva ministarstva o uspostavljanju političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa.

"Srbija tek uspostavlja prave osnove za istinsku saradnju i razvoj odnosa sa Katarom", izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je istakao da je poseta katarskog ministra istorijska jer je to prvi put da jedan ministar spoljnih poslova Katara dođe u Srbiju.

Ministar Dačić je podvukao da je Srbija opredeljena za saradnju sa Katarom u svim oblastima, od poljoprivrede, IT sektora, zdravstva, zdravstvenog turizma, pa do energetike i vojne indistrije.

Ministar Dačić je naglasio da se traži zajednički interes za dolazak katarskih investitora, da su stvoreni uslovi za formiranje mešovitog komiteta i da bi bilo dobro da predstavnici Investicionog fonda Katara dođu u Srbiju i upoznaju se sa našim projektima. Šef srpske diplomatije je naveo da Investiocini fond Katara raspolaže sa 170 milijardi dolara, a da ta država ima najveći prihod na svetu po glavi stanovnika koji iznosi 140.000 dolara godišnje.

On je izrazio očekivanje da dođe do velikih pomaka u spoljnotrgovinskoj razmeni dve države koja, sada iznosi između sedam i osam miliona dolara što je malo.

"Polažem velike nade i ima osnova da naša saradnja bude sve veća i bolja", rekao je ministar Dačić koji je katarskom kolegi poželo da što pre ponovo dođe u Srbiju.

Ministrar Dačić podvukao je da je poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kataru, prošlog novembra, bila uspešna, te da se do kraja ove godine očekuje i dolazak katarskog emira u Srbiju što će biti dodatni doprinos razvoju saradnje dve zemlje.

Ministar Dačić je sa katarskim kolegom je razgovarao i o unapređenju viznog sistema i podsetio da je Srbija 2015. godine ukinula vize za držvaljane Katara. On se založio da se za državljane Srbije olakša proces izdavanja viza i da se one dobijaju na aerodromu.

Katarski ministar zahvalio je na prijateljskom dočeku i rekao da je njegova poseta veoma važna za jačanje saradnje dve države, ističući da postoje veliki potencijali za razvijanje odnosa koji su sada tek na početku.

Katar, kako je rekao, planira da pošalje delegacije iz različitih oblasti, kao što su IT, poljoprivreda i odbrana kako bi se saradnja sa Srbijom unapredila u svim oblastima.

Al-Tani je pohvalio veliku posvećenost Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se reformiše okruženje i za privlačenje katarskih investicija, te da tu priliku Katar želi da iskoristi.

"Radujem se da sve ono o čemu smo razgovarli realizujemo i sigurno ćemo iskoristiti ovaj momenat", rekao je Al-Tani navodeći da je Memorandum koji je danas potpisao sa šefom srpske diplomatije platforma za razmenu mišljenja i u međunarodnim organizacijama i mehanizam za praćenje bilateralnih projekata.Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara
Sastanak ministra Dačića sa MSP Katara