gototopgototop
utorak, 27. decembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionuMinistar Dačić danas je učestvovao na Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu. Govor ministra se nalazi u nastavku:

"Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što imam priliku da vam se ponovo obratim i poželim uspešan rad Sedme medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu. Zaštita prava i interesa svojih državljana u inostranstvu i unapređenje odnosa dijaspore i matice predstavlja ne samo ustavnu obavezu Republike Srbije, već je i jedan od njenih prioriteta imajući u vidu brojnost, ulogu i značaj naših sunarodnika koji žive izvan granica Republike Srbije i posvećeno neguju neraskidive veze sa svojom domovinom.
Poput prethodnih i Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu predstavlja priliku za okupljanje predstavnika medija i udruženja iz dijaspore i regiona, razmenu iskustava i stavova, u cilju pružanja snažne podrške medijima i udruženjima dijaspore, novinarima i onima koji su opredeljeni da to postanu.
Medijsko delovanje našeg naroda izvan granica Srbije je od izuzetne važnosti u trenutku kada se svet suočava sa veoma složenom političkom i ekonomskom situacijom i kompleksnim bezbednosnim izazovima koji prete da unesu dodatnu nestabilnost u međunarodni poredak. U ovim, relativno nepredvidivim spoljnopolitičkim okolnostima, od najveće je važnosti da svi akteri u međunarodnoj areni prepoznaju napore koje ulaže Vlada Republike Srbije za očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, poštovanje evropskih vrednosti i unapređenje regionalne saradnje.

Pripadnici dijaspore i srpskog naroda u regionu, u aktuelnom političkom trenutku, a delujući u svom okruženju, predstavljaju nezamenjivi kanal komunikacije prema stranoj javnosti. Ovo se posebno odnosi na zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Vlada Republike Srbije je u tom procesu istovremeno konstruktivna u dijalogu, ali i beskompromisna u zaštiti naših nacionalnih interesa. U tom procesu je od nemerljivog značaja podrška naših sunarodnika u inostranstvu, za šta je odličan primer kampanja „No Kosovo Unesco" koja je vođena tokom pokušaja učlanjena „Kosova" u Unesko.

Dame i gospodo,

Deklaracijom Vlade Republike Srbije iz 2006. godine, odnosi između otadzbine i rasejanja proglašeni su odnosima od najvećeg državnog i nacionalnog interesa. Zakon o dijaspori i Srbima u regionu usvojen je 2009. godine, a potom i Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu 2011. godine. Strategija predviđa unapređenje informisanja dijaspore kao jedan od instrumenata u cilju očuvanja jezika i identiteta.

Očuvanje srpskog jezika i nacionalnog identiteta je danas od izuzetnog značaja kada su integrativni procesi u zemljama prijema toliko snažni da pripadnici najmlađih generacija često ne znaju maternji jezik.

Ministarstvo spoljnih poslova preko svoje mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i putem konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u rasejanju, a koje sprovodi Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, doprinosi očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Međutim, samo udruženim naporima sa resorima kulture i obrazovanja, medijima, Srpskom pravoslavnom crkvom, nevladinim organizacijama i udruženjima dijaspore i Srba iz regiona, moguće je napraviti određene pomake.

U domenu medijskog delovanja udruženja i organizacija, o čemu će danas više biti reči u nastavku Konferencije, pokazali smo da uporni i kontinuirani rad i ciljano uložena sredstva u edukaciju ljudskih potencijala daju rezultate, posebno među mladim ljudima i pripadnicima onlajn zajednice dijaspore i Srba iz regiona.

U tom kontekstu, imam posebno zadovoljstvo da na kraju izlaganja pozdravim sedam novih polaznika novinarske prakse – predstavnike srpskih organizacija i udruženja iz regiona, koji upravo danas završavaju desetodnevni boravak u Beogradu.

Dozvolite da još jednom svim učesnicima Konferencije poželim uspešan rad i boravak u glavnom gradu Srbije.

Hvala na pažnji."