gototopgototop
četvrtak, 22. decembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Uvodno predavanje novim polaznicima Diplomatske akademije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić održao uvodno predavanje polaznicima Diplomatske akademijePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas uvodno predavanje novoj generaciji polaznika Diplomatske akademije.

Šef srpske diplomatije poželeo je polaznicima uspešnu obuku i istakao da će se na Diplomatskoj akademiji upoznati sa međunarodnim odnosima i pozicijom Republike Srbije, da će sagledati izazove na međunarodnom planu i naglasio da će im obuka omogućiti da na radnim mestima bolje i lakše realizuju radne zadatke.

U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića:

„Poštovani polaznici Diplomatske akademije,
Drage kolege,

Predstavlja mi zadovoljstvo da se obratim novim polaznicima Osnovnog programa diplomatske obuke i da vam u ime kolektiva Diplomatske akademije i u svoje lično ime poželim dobrodošlicu i prijatan boravak u Ministarstvu spoljnih poslova.

U globalizovanom svetu u kojem živimo i radimo, zahvaljujući izuzetnim tehnološkim dostignućima, veze među ljudima su olakšane, a komunikacija i razmena informacija je postala deo naše svakodnevice. Kao što Internet briše granice između država, ne pravi rasne, etničke i druge razlike među svojim korisnicima, tako su se i među nekada strogo odvojenim resorima državne uprave izgubile oštre podele. Interdisciplinarnost je postala poželjna, a moderna i efikasna administracija zahteva operativne i obučene pojedince. Upravo iz tih razloga danas je, više nego ikada ranije, potrebno da mladi, pre svega budući nosioci državne uprave, ovladaju različitim veštinama i da ih u svom radu primenjuju na opštu dobit.

Međunarodni odnosi su promenjivi, nije uvek moguće jasno odrediti uzroke i posledice, nekada se više promena dešava istovremeno i zbog toga je izuzetno važno ne biti inertan. Proces sagledavanja, proučavanja i promišljanja mora neprekidno da traje. Pravilno sagledavanje situacije i pravovremeno delovanje su osnov opstanka malih država u svetu, koji po nepisanom pravilu pripada velikima.

Stabilnost i razvoj država u savremenom svetu uslovljen je stepenom integrisanosti u različitim političkim, ekonomskim i vojno-političkim savezima, kao i njihovom sposobnošću identifikovanja, prilagođavanja i delovanja na sve složenije političko-bezbednosne izazove.

Kao što sam već pomenuo, globalizovani svet donosi mnoge koristi, ali istovremeno otvara put nekonvencionalnim pretnjama koje se trenutno smatraju najvećim izazovom za međunarodnu bezbednost. Svedoci smo širenja fundamentalizma, terorizma, organizovanog kriminala, migracija, posledica klimatskih promena. Scene brutalnog nasilja nad stanovništvom, strah i panika postali su sastavni deo života i u najrazvijenijim zemljama čime se dovodi u pitanje opstanak kompletnog kulturološkog modela života kakav danas poznajemo.

Budući da nijedna zemlja, ma koliko bila jaka, nije u mogućnosti da se samostalno odupre savremenim bezbednosnim izazovima, stvaranje savezništva postaje osnov očuvanja mira i preduslov razvoja. Scene iz Ankare i Berlina, kao i prethodnih godina iz Brisela, Pariza i Nice opominju sve nas da je terorizam pošast našeg vremena i da svi zajedno moramo biti ujedinjeni u toj borbi. Saradnjom sa drugim državama i međunarodnim organizacijama ne uvećava se samo politička, ekonomska i vojna moć zemlje, već se obezbeđuje i optimalno preventivno reagovanje.

Upravo iz tih razloga Republika Srbija ostaje dosledno posvećena očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, daljem razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne politike, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i dobrosusedskim odnosima.

Republika Srbija je duboko posvećena razvoju demokratskih vrednosti, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i protivi se svakoj vrsti diskriminacije. U potpunosti smo određeni da sve nesporazume rešavamo mirnim putem i dijalog koristimo kao sredstvo saradnje i mirenja.

Svoju posvećenost očuvanju mira i stabilnosti kako u zemlji, tako i u regionu, u proteklom periodu, Republika Srbija je dosledno pokazivala. Dijalog Beograda i Prištine i ispunjenje svih dogovorenih tačaka prihvatili smo kao način ostvarivanja suživota u našoj južnoj pokrajini i ostaćemo istrajni u borbi za opstanak, povratak i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji.

Odgovornom i odmerenom politikom Republika Srbija ulaže sve svoje napore da očuva mir u regionu. Samo stabilno okruženje može da bude garant ekonomskog razvoja i napretka. Svojim postupcima Republika Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost po druge. Na učestale provokacije Republika Srbija odgovara izbalansirano i promišljeno vodeći računa da strateški ciljevi ne budu ugroženi.

Vodeći svetski lideri vrlo često o Srbiji govore kao ključnoj zemlji regiona, zemlji sa kapacitetima da ponese lidersku funkciju. Ove reči svakako gode, ali one nose i dodatno breme i moramo biti svesni te odgovornosti. Istorija našeg regiona je teška i prepuna emocija koje često zamagle pravi put i skreću nas sa glavnog cilja - da postanemo ravnopravan deo evropske porodice. Zbog toga je izuzetno važno da dosledno stremimo dostizanju vrednosti visoko razvijenih društava, da učimo od najboljih i stečena znanja primenimo za dobrobit nas i novih generacija.

Tokom svoje burne istorije Evropa je bila poprište mnogih krvavih ratova, svedok etničkih i verskih sukoba, miliona stradalih i raseljenih. Danas je Evropa integrisana u jedinstven politički sistem, koji jakom ekonomskom i socijalnom politikom omogućava očuvanje mira i standarda svojih građana. Upravo to predstavlja ideal kojem Republika Srbija teži - poboljšanje sveukupnih uslova za život svojih građana, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih i borba za iskorenjivanje siromaštva.

Upravo iz ovih razloga je bitno da Republika Srbija zadrži fokus na očuvanju dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa velikim zemljama, da unapređuje saradnju sa zemljama u okruženju i da sačuva vojnu neutralnost kako bi se svojim komparativnim prednostima nametnula kao faktor stabilnosti i progresa regiona.

Takođe, zajednički zadatak svih nas u državnoj administraciji jeste da na najbolji način promovišemo našu zemlju, da kroz međunarodnu saradnju u svim oblastima pokažemo da zemlja koja je svetu poklonila velike naučnike, umetnike i sportiste i dalje za to ima potencijala.

Nikola Tesla i Mihajlo Pupin su se otisnuli u svet da bi svoje vizionarske ideje realizovali, čime su omogućili napredak čitavog čovečanstva. Njihove ideje nisu samo rezultat rada u najboljim svetskim laboratorijama tog vremena, naprotiv njihove vizije su se rodile još u detinjstvu dok su se igrali na pašnjacima sa drugom decom. Njihov uspeh je rezultat upornog rada, ogromnog odricanja i velike vere u sebe i svoju ideju.

Svi mi moramo biti svesni da ne postoje idealni uslovi za život i rad i da svaka epoha nosi svoje breme. Zbog toga je jako važno da realno sagledavamo izazove koje nam vreme u kojem živimo donosi i da nas oni u našem radu ne iznenade i da ih spremno dočekamo.

U narednom periodu, tokom obuke na Diplomatskoj akademiji imaćete priliku da se upoznate sa međunarodnim odnosima i pozicijom Republike Srbije, da sagledate koji su to izazovi na međunarodnom planu sa kojima se suočavamo i nadam se da će vam znanje koje ćete sa ove obuke poneti pomoći da sutra na svojim radnim mestima bolje i lakše realizujete vaše radne zadatke.

Samo zajedničkim radom, svako u svom domenu, možemo da doprinesemo razvoju bolje i prosperitetnije Srbije. Svi resori državne uprave imaju svoje mesto i ulogu u tom zadatku i ja vam želim da svoj posao obavljate dugo i uspešno."