gototopgototop
četvrtak, 15. decembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Simpozijumu Kina-CIEZ koji je održan u Kineskoj akademiji društvenih nauka
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na Simpozijumu Kina-CIEZ koji je održan u Kineskoj akademiji društvenih naukaIzlaganje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Simpozijumu think-tank-ova Kina-CIEZ koji je održan u Kineskoj akademiji društvenih nauka (CASS)

„Poštovani gospodine Cai Fang,
Poštovani gospodine Liu Haising,
Uvaženi predstavnici kineskih institucija,
Uvaženi članovi diplomatskog kora,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što imam priliku da se obratim u najvišoj akademskoj instituciji u Kini - Kineskoj akademiji društvenih nauka koja je domaćin visokog skupa uglednih stručnjaka za međunarodne odnose iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Želeo bih da se posebno zahvalim i Ministarstvu inostranih poslova Narodne Republike Kine na ukupnom doprinosu naporima da se region Centralne i Istočne Evrope učini dodatno vidljivim i da se predstavi kao novi motor regionalne saradnje u sklopu mehanizma 1+16. Istovremeno, smatram da saradnja Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope predstavlja važan deo jednog izuzetno značajnog globalnog procesa – velike interkontinentalne strateške inicijative „Pojasa i puta".

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine izvanredni, najbolji u našoj istoriji. Predsednik NR Kine Si Djinping je u junu ove godine boravio u istorijskoj poseti Srbiji, kada je nivo međusobnih odnosa podignut na nivo sveobuhvatnog strategijskog partnerstva. Poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine je od najvećeg značaja, ne samo za bilateralne odnose naše dve zemlje, već i za region Centralne i Istočne Evrope u celini, jer prikazuje važnost koju Kina pridaje ovom delu Evrope. Tom prilikom je, uz Zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, potpisan i sporazum o ulaganju kineske kompanije Hestil u Železaru Smederevo, vredan 46 miliona evra, kao i veliki broj drugih sporazuma, što predstavlja zamajac za buduću sveobuhvatnu saradnju. U cilju daljeg unapređenja odnosa, Vlada Republike Srbije je sa NR Kinom sklopila Sporazum o uzajamnom ukidanju viza, potpisan prošlog meseca na Samitu Kina-CIEZ u Rigi, a kao jedan od prioriteta postavljamo i otvaranje direktne avio-linije.

Mehanizam saradnje Kina-CIEZ se prirodno uklapa u koncept Pojasa i puta. Pored Kine, u njega je uključeno 11 zemalja članica EU i pet zemalja koje su u različitim fazama procesa pristupanja EU. Tokom proteklih pet godina koliko mehanizam 1+16 postoji, on je otvorio značajne nove horizonte i brojna područja saradnje. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su uspostavljene veoma razgranate veze i sadržajni odnosi u mnogim oblastima: pored saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike, tu su i zdravstvo, mediji, kultura, nauka, prosveta, sport, turizam, saradnja regiona i gradova, međupartijska saradnja, saradnja i uzajamna podrška u međunarodnim organizacijama i forumima itd. Iskoristio bih priliku da podsetim da je Treći sastanak šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope održan u Beogradu 16-17. decembra 2014. i da naglasim da je to bio najvažniji spoljnopolitički skup održan u našoj zemlji u prethodnih nekoliko decenija.

Projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture, u investicionoj vrednosti većoj od 2 milijarde dolara, Srbija je postala vodeća zemlja u Evropi u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom. Most „Mihajlo Pupin" koji su premijeri dve zemlje Li Kećiang i Alekandar Vučić svečano otvorili 2014. godine, prvi je kineski most u Evropi, podignut na Dunavu, najdužoj evropskoj reci koja spaja više zemalja ovog regiona. U toku su i projekti revitalizacije i izgradnje TE „Kostolac" (ukupna vrednost preko 1 mlrd. USD), izgradnja više sekcija autoputa kroz Srbiju, a posebno smo ponosni na projekat modernizacije i izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, najveći projekat u regionu. U novembru ove godine na samitu u Rigi sa Kinom smo potpisali ugovore u vrednosti od 734 miliona evra. Navedeni projekti potvrđuju ogroman potencijal saradnje u ovoj oblasti. Očekujemo, zato, da u Beogradu uskoro bude uspostavljena Asocijacija za saobraćaj i infrastrukturu što će, uveren sam, omogućiti još intenzivniju projektnu saradnju i uključiti više učesnika.

Model svestranog povezivanja, komunikacije i integrisanja različitih razvojnih strategija u okviru „Pojasa i puta", nudi nam dodatnu platformu saradnje. Koncept „Pojasa i puta" je strateški projekat koji definiše postavljanje NR Kine i osnovne pravce njenog globalnog angažovanja, naročito u prostoru Evroazije. Osnovni postulati su saradnja i povezivanje koji donose korist svim učesnicima, po principu „win-win". Mi smatramo da je koncept koristan i prihvatljiv za Republiku Srbiju, jer ima veliki razvojni potencijal, naročito u oblasti razvoja infrastrukture, povećanja obima investicionih ulaganja i proširenja ukupnog obima robne razmene. Imamo priliku da na mapi „Pojasa i puta" prerastemo u jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. Stoga će projekat pruge Beograd-Budimpešta, kao deo železničkog koridora od Pireja doprineti ovoj inicijativi u ostvarivanju transportnog umrežavanja, a treba svakako imati u vidu i potencijale reke Dunav. To za sve nas treba da bude razvojna šansa i podsticaj da se ujedinimo kao zajednički ekonomski prostor. Da u tom prostoru doprinosimo protoku ljudi i robe, podstaknemo kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, razmenjujemo znanja i tehnologije, a dugoročno da razvijamo načine za pristup novim tržištima i rast zapošljavanja.

Dame i gospodo,

Srbija je oslonac stabilnosti u regionu. Naši građani su izabrali evropski put i usvojili su reforme kao jedini način da učinimo ekonomiju konkurentnom i dostignemo evropski životni standard. Imamo atraktivnu politiku privlačenja investicija, obučenu radnu snagu i povoljne trgovinske režime sa mnogim zemljama na čija tržišta možemo da izvozimo uz carinske i druge pogodnosti. Ponosni smo na to što investitori biraju da ulažu u Srbiju, a veliki broj evropskih kompanija odlučuje da širi proizvodnju u našoj zemlji. Mislim da je to prednost za ovaj region i da Srbija time pokazuje da je kredibilan partner.
Srbija, kao kandidat za članstvo EU, u ovom strateškom cilju ne zapostavlja odnose sa susedima u regionu Jugoistočne Evrope. Mislim da je pravo vreme da ohrabrimo investicije i svaku saradnju stavimo u službu izgradnje poverenja i uspostavljanja garancija za bezbedno okruženje, očuvanje regionalnog mira i stabilnosti. Region je od neizmerne važnosti za Srbiju. Upućenost jednih na druge otvara priliku poslovnim ljudima u regionu da uspostave mrežu kontakata i da grade odnose koji podstiču ekonomsku integraciju, koja je garancija regionalnog mira i stabilnosti. Uveren sam da smo na dobrom putu da kroz sinergiju u projektima infrastrukture, energetike, turizma, razvoja industrijskih parkova i modernih tehnologija učinimo da ovaj prostor postane ekonomska kapija Evrope. Srbija u punoj meri podržava sve inicijative i procese koji su usmereni na jačanje saradnje, mira, razvoja i stabilnosti u regionu Centralne i Istočne Evrope, kao i u našem neposrednom okruženju.

Želeo bih i ovom prilikom da istaknem principijelnu podršku NR Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Kina se zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja na bazi Povelje UN-a i rezolucije SB UN 1244 i pozdravlja posvećenost Republike Srbije dijalogu sa Prištinom. Sa svoje strane, Republika Srbija je dosledna u podršci politici „jedne Kine". Iskreno nas raduju razvojni uspesi Kine i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

Dozvolite mi na kraju, da vam poželim uspešan rad i plodnu razmenu mišljenja.

Zahvaljujem se na pažnji!"