gototopgototop
utorak, 25. oktobar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na svečanom obeležavanju dana Ujedinjenih nacija
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar Dačić na obeležavanju Dana UN-aPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić prisustvovao je obeležavanju Dana Ujedinjenih nacija obrativši se predstavnicima Ujedinjenih nacija i specijalizovanih agencija, predstavnicima diplomatskog kora i drugim brojnim zvanicama u Palati Srbija.

Tom prilikom ministar Dačić je istakao ključnu ulogu UN-a u oblastima očuvanja mira i bezbednosti, poštovanja i zaštite ljudskih prava, ostvarivanja sloboda i jednakosti i socijalno-ekonomskog razvoja, kao i pozvao na jačanje njihove uloge u suočavanju sa globalnim problemima današnjice. Pored toga, ukazao je na učešće Republike Srbije, kao vodeće zemlje regiona i 8. u Evropi, u mirovnim misijama UN-a, značaj usvajanja Agende održivog razvoja do 2030. godine i Pariskog sporazuma o klimi, potrebu iznalaženja sveobuhvatnog rešenja za izbegličko/migrantsku krizu na evropskom i globalnom planu, i istakao solidarnost, empatiju i humanost koju je Srbija pokazala tokom njihovog zbrinjavanja na svojoj teritoriji.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je Srbija zapaženo učestvovala u procesu izbora generalnog sekretara UN-a, što je doprinelo njenoj većoj vidljivosti na međunarodnom planu, i izrazio uverenje da će izabrani generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ojačati zajedničke napore država članica u procesima iznalaženja rešenja za izazove sa kojima se svet suočava. Izrazio je i zadovoljstvo što je odlukom Vlade Srbije omogućen rad UN Kuće, u kojoj će biti smeštene sve agencije iz sistema UN-a.

Ministar je naglasio da Srbija ostaje posvećena odbrani međunarodnog prava, svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta garantovanog rezolucijom SB UN 1244, i zaštiti svojih nacionalnih interesa na KiM, verujući da su dijalog i mirno rešavanje svih pitanja od značaja za srpsku i albansku zajednicu jedini put ka stvaranju kompromisnog i trajnog rešenja.

U nastavku je i integralna verzija govora ministra Dačića.

„Poštovana gospođo Mikulesku, gospođo Vojačkova Solorano,
Poštovana ministarko Joksimović,
Poštovana ministarko Djukić-Dejanović,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam se, sada već tradicionalno, obratim ovom prilikom i čestitam Dan Ujedinjenih nacija, dan kada je važno posebno naglasiti ključnu ulogu naše univerzalne organizacije u savremenom svetu. To se, pre svega, odnosi na oblasti očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, poštovanja i zaštite ljudskih prava, ostvarivanja sloboda i jednakosti, kao i ekonomsko-socijalnog razvoja. Ali, ovaj dan je i prilika da se preispitamo i sagledamo da li u dovoljnoj meri činimo sve što je u našoj moći da sprečimo patnje ljudi širom sveta. Na taj način reafirmisaćemo doprinos Organizacije kao jedinstvenog multilateralnog mehanizma za ostvarivanje trajnog mira, dijaloga, iskorenjivanje siromaštva i omogućavanje dostojnog života svih nacija. Bez obzira na svoje uspehe, UN su danas nužne, skoro koliko i u vremenima kada su formirane i njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje.

Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi. Ujedinjene nacije su šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj.

Prošle godine smo obeležili 70. godišnjicu njihovog postojanja i tada ste videli izložbu koja svedoči o bogatoj i sadržajnoj istoriji odnosa naše zemlje i UN-a. Na tim osnovama Srbija želi da gradi svoju ulogu i buduće doprinose, verujući u jačanje Ujedinjenih nacija kako bi preuzele prominentniju ulogu u rešavanju globalnih problema i omogućile inkluzivniji sistem globalnog upravljanja. Sa velikim ponosom ističemo i našu kontinuiranu posvećenost očuvanju i izgradnji mira kroz učešće u mirovnim misijama UN širom sveta, kao vodeća zemlja u regionu Zapadnog Balkana, a osma na listi najvećih evropskih kontributora vojnih i policijskih snaga. Naši pripadnici kroz misije u Libanu, DR Kongu, Liberiji, Kipru, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici i na Golanu svakodnevno štite civilno stanovništvo i konkretno doprinose miru i bezbednosti u svetu.

Godina od prethodnog Dana UN-a, do danas, obeležena je i dalje prisutnim sukobima, teškim i dalekosežnim posledicama višedimenzionalnih i međusobno povezanih kriza, socijalnim tenzijama, terorističkim aktima, tragičnim stradanjima i novim izazovima koji su dobili na kompleksnosti, stvarajući osećaj neizvesnosti za dalju budućnost. U vremenu velikih promena, previranja i sve veće međuzavisnosti, svi regioni sveta postaju pogođeni njihovim efektima, a naša je dužnost i zajednička odgovornost da doprinesemo pronalaženju rešenja. Usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine, a zatim i Sporazuma o klimi u Parizu, predstavljaju ključne korake u suočavanju sa najvećim izazovima današnjice – globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i efektima klimatskih promena.

Suočeni smo sa migrantskom i izbegličkom krizom, čije humanitarne i bezbednosne razmere prevazilaze jednu zemlju ili jedan region. Srbija je iskazanom solidarnošću, empatijom i adekvatnim tretmanom tokom prihvata izbeglica i migranata pokazala primer humanosti i odgovornosti za rešavanje zajedničkih problema. Ipak, smatramo da su neophodni dodatni napori u razmatranju ovog ozbiljnog globalnog izazova, i pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, kako na evropskom, tako i na nivou UN-a. Budite uvereni da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u sprovođenju svih zajedničkih dogovora i definisanih ciljeva.

Protekli period obeležen je i nedavnim izborom novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, procesom u kome je i Srbija imala čast i privilegiju da zapaženo učestvuje. Zahvalni smo velikom broju zemalja na podršci našoj kandidaturi, koja je doprinela većoj vidljivosti Srbije na međunarodnom planu. Uveren sam da će izabrani generalni sekretar gospodin Antonio Gutereš svojim dragocenim iskustvom i posvećenošću snažno doprineti daljem jačanju uloge Ujedinjenih nacija, kao i procesima rešavanja brojnih izazova sa kojima se svet danas suočava.

Sa velikim zadovoljstvom ističemo da je odlukom Vlade Srbije započeo rad UN House i sa radošću očekujemo njeno zvanično otvaranje uz prisustvo UN zvaničnika. Nadamo se da ćemo uskoro potpisati i finalnu verziju petogodišnjeg Okvira razvojnog partnerstva Republike Srbije i UN-a koji će dati novi zamajac našim naporima u daljim sveobuhvatnim reformama našeg društva, poboljšanju životnog standarda i procesu pristupanja EU.

Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN-a. Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i odbrani naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. Nastavićemo da se suprotstavljamo pokušajima zloupotrebe i jednostranim aktima Prištine, uvereni da su dijalog i mirno rešavanje svih pitanja od značaja za srpsku i albansku zajednicu jedini put ka stvaranju kompromisnog i trajnog rešenja.

Ovom prilikom bih želeo i da izrazim zahvalnost predstavniku generalnog sekretara i šefu Kancelarije UN u Beogradu, Simoni-Mireli Mikulesku i stalnom koordinatoru UN u Srbiji i predstavniku UNDP, Ireni Vojačkovoj Solorano, na njihovom trudu tokom obavljanja dužnosti u našoj zemlji. Uveren sam da Republika Srbija može da računa na vaše prijateljstvo i podršku i u budućnosti.

Hvala vam na pažnji."