gototopgototop
ponedeljak, 19. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izlaganje ministra Dačića na 17. samitu Pokreta nesvrstanih
+ larger fontnormal font- Smaller font
pnz dacic_govor_19920161Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja koji se održava u Venecueli:

„Poštovani predsedavajući,
Dame i gospodo,
Ekselencije,

Dozvolite mi da izrazim posebno zadovoljstvo što prisustvujem ovom cenjenom skupu i da zahvalim našim domaćinima na toplom gostoprimstvu.

Kao naslednica Jugoslavije, države osnivača Pokreta nesvrstanih, Republika Srbija pridaje veliki značaj njegovim aktivnostima, što potvrđuje i svojim redovnim učešćem na samitima i sastancima Pokreta. Smatramo veoma značajnom ulogu Pokreta u prevazilaženju blokovske, hladnoratovske podele i izgradnji jednog drugačijeg sveta, zasnovanog na univerzalnim, plemenitim ciljevima trajnog mira i bezbednosti, suverene jednakosti država, socijalne pravde, održivog razvoja i poštovanja ljudskih prava. Ovi principi, ugrađeni u temelje Pokreta nesvrstanih, izdržali su test vremena i, čini se, nikad nisu bili aktuelniji nego danas, kao rezultat kompleksnosti problema i izazova sa kojima se svet suočava. Nove bezbednosne pretnje i rizici, koji prevazilaze granice država i kao takvi zahtevaju koordiniran pristup i rešenja, čine nužnim pristup baziran na produktivnom multilateralizmu. Ovaj pristup podrazumeva spremnost za zajednički angažman u duhu saradnje, kompromisa i fleksibilnosti. Promovišući upravo ovakav multilateralizam, Pokret nesvrstanih je ostavio neizbrisiv trag u istoriji sveta i danas u novom međunarodnom okruženju nastavlja da doprinosi izgradnji pravednijeg i solidarnijeg međunarodnog poretka.

Republika Srbija ostaje istinski posvećena promovisanju dobrih bilateralnih odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima širom sveta. Naše opredeljenje za razvoj prijateljskih odnosa i ekonomske i drugih oblika saradnje sa partnerima iz Pokreta nesvrstanih nikako nije u koliziji sa opredeljenjem Srbije da bude deo EU, već komplementarna dimenzija našeg spoljnopolitičkog angažmana. Naša prijateljstva na Istoku i Zapadu naše su bogatstvo i naša snaga. Srbija se ponosi svojom pripadnošću evropskoj porodici naroda, ali i činjenicom da je bila i jeste deo istorije i sadašnjosti Pokreta nesvrstanih. Nastavićemo da podržavamo kontinuirane napore da se, u kontekstu međunarodnih odnosa 21. veka, a rukovodeći se principima Povelje UN-a, učine koraci ka revitalizaciji uloge Pokreta kao zastupnika zemalja u razvoju i instrumenta za ostvarenje njihovih interesa na međunarodnom planu.

Dozvolite mi da Vas podsetim da je Republika Srbija imala čast da u septembru 2011. godine bude domaćin svečanog skupa povodom obeležavanja 50 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih, koji je takođe održan u Beogradu. Ovo je bila još jedna prilika da se reafirmišu tradicionalno prijateljstvo koje veže Srbiju sa članicama Pokreta, kao i naše opredeljenje da dalje razvijamo saradnju u oblastima od uzajamnog interesa, a posebno u ekonomskoj, vojnoj i kulturno-obrazovnoj sferi.

Članice Pokreta nesvrstanih će uvek moći da računaju na saradnju Republike Srbije u realizaciji svoje strateške vizije boljeg sveta za sve nas, što se odnosi i na sprovođenje prošlogodišnjeg istorijskog dogovora o Agendi održivog razvoja do 2030, čemu pristupamo odgovorno i predano. Aktivno smo učestvovali u procesu definisanja ciljeva održivog razvoja, kao i u usvajanju Akcione agende iz Adis Abebe o finansiranju održivog razvoja. Smatramo iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, obezbeđivanje inkluzivnog zdravstva i obrazovanja za sve, rešavanje pitanja sve veće nejednakosti u okviru i između zemalja, omogućavanje univerzalnog pristupa pijaćoj vodi i sanitarijama, održivu energiju i infrastrukturu, krucijalnim elementima istinske transformacije sveta i smanjenja postojećeg jaza između Severa i Juga. Istovremeno smo svesni da ne može biti razvoja bez mira i stabilnosti i obrnuto, kao ni da međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu biti osigurani, a da istovremeno budu zanemareni interesi i viđenja većinskog dela naroda i država sveta oličenih u Pokretu nesvrstanih.

Kao poseban doprinos, Vlada Republike Srbije od 2010. godine uspešno sprovodi projekat „Svet u Srbiji", kojim se stipendiraju državljani zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, što predstavlja snažan podsticaj učvršćivanju naših veza u mnogim oblastima.

Republika Srbija je snažno privržena osnovnim načelima i ciljevima Povelje UN-a i međunarodnom pravu – očuvanju mira i bezbednosti u svetu, solidarnosti, mirnom rešavanju sporova i kriza, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja članica UN-a, kao i jačanju saradnje zarad iznalaženja odgovora na brojne političke, ekonomske, socijalne, humanitarne i druge izazove današnjice. U cilju jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti podržavamo inicijative za sprečavanje konflikata i mirovno posredovanje u rešavanju sporova u okviru UN-a i regionalnih organizacija. Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN-a i značajan kontributor u evropskim okvirima, svoj konkretan doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti daje i kroz aktivno učešće u mirovnim operacijama UN-a i EU, posebno na području Afrike.

Dragi prijatelji,

Koristim ovu priliku da izrazim duboku zahvalnost brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koja je izvršena protivno Povelji UN-a, Helsinškom završnom aktu i rezoluciji SB UN 1244 (1999) koja garantuje teritorijalni integritet Republike Srbije. Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija principijelno brani međunarodno pravo i najviši autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti. Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbranu načela Povelje UN-a, kao što je ona decenijama stajala uz mnoge od vas u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje i emancipaciju od kolonijalne uprave. Svesni smo i da su mnogi od vas izloženi raznovrsnim pritiscima da priznaju nezavisnost Kosova.

Apelujemo na vas da, i pored toga, ostanete dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti naše južne Pokrajine i njenih unilateralnih pokušaja da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama, poput prošlogodišnjeg zahteva za prijem u Unesko koji, zahvaljujući našim prijateljima širom sveta, od Afrike do Latinske Amerike, nije prihvaćen.

Podvlačim da je podrška međunarodne zajednice ključna za uspeh dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Svaka moguća promena stava država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova negativno bi se odrazila na konstruktivnost i spremnost strana na kompromise kao i na implementaciju već postignutih dogovora. Naša spremnost i posvećenost rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima odraz je naše snage, a ne slabosti. Dijalog pod okriljem EU prevashodno ima za cilj da se obezbede uslovi i olakša svakodnevni život ljudi u Pokrajini, a posebno da se pronađu odgovori na probleme sa kojima se suočavaju Srbi i drugo nealbansko stanovništvo. To ni na koji način ne implicira priznanje od strane Srbije nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova. Verujemo u trajno, kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva u Pokrajini i puno poštovanje rezolucije SB UN 1244 (1999), u interesu regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta. I uzdamo se u vas, naše prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv politike unilateralizma i prinudnog prekrajanja granica međunarodno priznatih država.

Poštovane kolege,

Današnji svet više nije isti kao onaj u kome je Pokret nesvrstanih rođen. Ni sam Pokret više nije isti, ali aktuelnost principa suverene jednakosti država i solidarnosti na kojima su izgrađeni temelji Pokreta nisu dovedeni u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek. U promociji ovih principa, uvek možete da računate na bezrezervnu podršku i partnerstvo Srbije.

Hvala na pažnji i razumevanju."