gototopgototop
petak, 09. septembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa potpredsednikom Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine
+ larger fontnormal font- Smaller font
sjaotaoPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas zamenika predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj Narodne Republike Kine Vanga Sjaotaoa.

U razgovoru je bilo reči o dosadašnjoj saradnji Srbije i NR Kine koja je u poslednje dve godine obeležena usponom političkog dijaloga i zajedničkim infrastrukturnim poduhvatima. Veliki zamah srpsko-kineskoj saradnji je dala i poseta predsednika Si Djinpinga Republici Srbiji u junu ove godine tokom koje su dve strane unapredile bilateralne odnose do nivoa sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Ministar Dačić je istakao važnost koju pridajemo odnosima sa NR Kinom, od podrške u najvažnijim pitanjima do konkretnih oblika saradnje. Posebno je naglasio strateški značaj infrastrukturnih projekata u Srbiji u kontekstu saradnje na „Pojasu i putu" i mehanizma Kina-CIEZ. U tom smislu, veliku ulogu igra projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta koji predstavlja šansu za razvoj regiona i obimniji plasman i protok robe i ljudi, kao i projekti razvoja industrijskih kapaciteta.

Zamenik predsednika kineske Nacionalne komisije za reforme i razvoj Vang Sjaotao je ocenio da je uspešna saradnja dve zemlje dovela do novog zamaha u bilateralnim odnosima dve zemlje. Kineska strana visoko vrednuje potencijal Srbije na mapi „Pojasa i puta" i u tim okvirima doprinos pionirskom poduhvatu transportnog umrežavanja na kopneno-pomorskoj liniji između Kine i Evrope, kroz modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.