gototopgototop
nedelja, 31. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-blicPovodom izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na 40-e godine, na nacističku ustašku NDH.

„Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokalotičiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav „Za dom spremni" po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, kao i po antifašističkim spomenicima, podizanje spomenika ustaškom teroristi Barešiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH.

Ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila, praktično oslobađanje Marića, najava da će Tompson na godišnjicu Oluje u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav "Za dom spremni", šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe. To je današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devesetih proterali više od 250 hiljada Srba. Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio.

Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti", navodi se u izjavi ministra Dačića.