gototopgototop
četvrtak, 28. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Protestna nota uručena ambasadoru Hrvatske
+ larger fontnormal font- Smaller font
zgrada msp-aMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije najoštrije je protestovalo zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava (A-HSP) i njihovih pristalica prilikom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu 27. jula 2016. godine, što predstavlja poslednji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Republike Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra da je za svaku osudu govor koji je D. Keleminec održao na ovom skupu, uprkos šestomesečnoj zabrani ulaska u Srb, u kojem je ovaj značajni jubilej nazvao ''balom vampira ispred četničkog spomenika'', zatraživši da se Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci zabrani održavanje skupova, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava ''Za dom spremni'', nakon čega su prisutni uzvikivali ''koljači, ubice, zločinci''.

Takođe veoma zabrinjava činjenica da je general hrvatske vojske i saborski zastupnik Ž. Glasanović grubo napao predsednika Antifašističke lige Z. Pusića, rekavši da je ''moralna nakaza'' i da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča ''velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju''. Pored toga, petnaestak žena je u više navrata prekidalo govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, pevanjem domoljubnih Tompsonovih pesama, a pristalice A-HSP i HOS (Hrvatske odbrambene snage) uoči održavanja skupa su blokirale put od Knina ka Srbu.

Republika Srbija ocenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih organa i odsustvo javne osude hrvatskih zvaničnika, značajno doprinelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmerenih protiv Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje promptnu reakciju nadležnih hrvatskih organa povodom etnički motivisanih incidenata u Srbu i širom teritorije Republike Hrvatske i istovremeno očekuje da nadležni organi Republike Hrvatske izveste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniocima incidenata.