gototopgototop
sreda, 06. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić i ambasador Li Mančang o poseti kineskog predsednika Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
amb KinePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas Li Mančanga, ambasadora Narodne Republike Kine u Republici Srbiji.

U srdačnom razgovoru izraženo je obostrano zadovoljstvo veoma uspešnom posetom predsednika NR Kine Si Djinpinga Srbiji, 17-19. juna. Kineski ambasador je istakao da je neposredno po okončanju posete, predsednik Si uputio pisma predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću u kojima se toplo zahvaljuje na izuzetnom dočeku i srdačnom gostoprimstvu kojim je visoka kineska delegacija primljena u Srbiji.

Ambasador Li Mančang je ovom prilikom ministru Dačiću preneo pozdrave Vang Jia, ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine i ujedno izrazio zahvalnost na doprinosu koji su ministar Dačić i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije dali u uspešnoj realizaciji posete kineskog predsednika.

Ministar Dačić je naglasio da Republika Srbija visoko ceni bilateralne odnose sa NR Kinom, koji su usvajanjem i potpisivanjem Zajedničke izjave podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. To otvara nove prostore za intenziviranje odnosa i saradnje, ali predstavlja i obavezu da se bilateralna saradnja konstantno obogaćuje i ispunjava novim sadržajima.

„Sa posebnim očekivanjima gledamo na bilateralnu ekonomsku saradnju sa Kinom", istakao je ministar Dačić, i izrazio zadovoljstvo zbog velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji na kojima su angažovane kineske kompanije.

Ukazano je i na velike mogućnosti saradnje u okviru mehanizma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i kroz različite oblike aktivnosti u kineskoj globalnoj strategiji „Pojasa i puta", koja obuhvata preko 60 zemalja Azije, Bliskog istoka i Evrope.

U razgovoru ministra Dačića sa kineskim ambasadorom je sa posebnim zadovoljstvom ponovo istaknut visok stepen razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu, kao i saradnje u brojnim međunarodnim forumima.