gototopgototop
petak, 01. jul 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić učestvovao na 34. sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju
+ larger fontnormal font- Smaller font
bsec Soci_172016Izlaganje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na 34. sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) koji se održava u Sočiju:

„Poštovani predsedavajući,
Vaše Ekselencije,
Dame i gospodo,

Čast mi je da se obratim ovom visokom skupu u ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime. Želim, najpre, da se zahvalim našem domaćinu, Nj.E ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu na odlično organizovanom predsedavanju i ukazanom gostoprimstvu.

Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, Republika Srbija nastoji da podrži svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanja poverenja u regionu, čime će nesporno doprineti povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta. Stoga je naš poseban zadatak da procenimo dosadašnje rezultate i da postavimo smernice za dalje razvijanje i jačanje saradnje u okviru BSEC. Rezultati postignuti u prethodnom periodu jasno potvrđuju da Organizacija ima potencijal, ali i nameću imperativ daljeg unapređenja saradnje i realizaciju konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa.

Predstojeće obeležavanje 25. godišnjice formiranja Organizacije, treba da motiviše sve aktere i da podstakne stvaranje novih ideja koje će generisati buduće aktivnosti i animirati partnere ne samo iz država članica, već i svih zainteresovanih strana, uključujući i države posmatrače kao i učesnike sektorskog dijaloga. Na ovaj način Organizacija će potvrditi svoj međunarodni profil i poziciju na međunarodnoj sceni.

Poštovani predsedavajući,

Danas, možda više nego ikada od svog osnivanja, Organizacija ima priliku, ali i odgovornost, da svojim angažovanjem utiče na prilike u crnomorskom regionu koji sve više dobija na političkom i ekonomskom značaju. U tom smislu, smatramo, kao i do sada, da saradnja u okviru BSEC treba da se fokusira na oblasti od zajedničkog i regionalnog interesa kao što su privredna saradnja, energetika, zaštita životne sredine, trgovina, infrastruktura i transport, zdravstvo, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, poljoprivreda, kao i suzbijanje organizovanog kriminala koje mogu da budu podsticaj za nalaženje rešenja u oblastima u kojima ne postoji konsenzus.

Da bi odgovorila modernim izazovima, Organizacija treba da bude ne samo aktivna i angažovana u svim navedenim oblastima, već i funkcionalna i ekonomična kako bi države članice mogle na najadekvatniji način, u teškim ekonomskim uslovima, da na njih odgovore i daju svoj pun doprinos. U tom kontekstu, zalažemo se za optimizaciju rada Organizacije u kojoj akcenat ne bi bio na broju održanih sastanaka i objavljenih dokumenata, već na konkretnim projektima i rešenjima.

Poštovani predsedavajući,

Republika Srbija danas u Sočiju preuzima šestomesečno predsedavanje Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju. Predsedavanje Organizaciji predstavlja kako privilegiju tako i odgovornost.

Tokom svog predsedavanja Republika Srbija će nastojati da doprinese unapređenju ekonomske saradnje između država članica BSEC. Akcenat će biti stavljen na jačanje saradnje u oblastima trgovine i turizma koje su od strane svih država članica prepoznate kao sektori sa značajnim potencijalima. Kao poseban segment u okviru ekonomske saradnje, biće istaknuta oblast transporta u okviru koje je i planirano održavanje Ministarskog sastanka u Beogradu. Republika Srbija će nastaviti sa dobrom praksom širenja saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju sa regionalnim i međunarodnim organizacijama kao i sa EU. Povećanje efikasnosti i efektivnosti Organizacije biće, takođe, jedan od prioriteta Srbije uz očuvanje kontinuiteta politike i ciljeva država koje predsedavaju Organizacijom .

Republika Srbija je uverena da Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju ima budućnost, kao i da ima svoje mesto u našim planovima, programima i agendama. U tom smislu, dozvolite mi da još jednom istaknem značaj regionalne saradnje i spremnost Republika Srbije da njoj u potpunosti doprinese.

Hvala!"