gototopgototop
četvrtak, 03. mart 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa generalom Peterom Pavelom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_PavelPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio jedanas generala Petera Pavela, predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Dačić je ponovio stav da je Republika Srbija vojno neutralna i da ne teži članstvu u NATO-u, ali da želi da bude pouzdan i predvidiv partner NATO-u, i da iskoristi prostor za dalje jačanje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.

General Pavel je istakao da NATO u potpunosti poštuje suverenu odluku Republike Srbije o vojnoj neutralnosti i ocenio da neutralnost nije prepreka za razvijanje partnerske saradnje koja se bazira na individualnim potrebama svake države, uzajamnim interesima i zajedničkim vrednostima, za šta su dokaz brojni drugi primeri saradnje NATO-a sa neutralnim evropskim državamapartnerima.

Obostrano je konstatovano da je potrebno zadržati duh dobrih odnosa, imajući u vidu da Srbija i NATO dele niz pitanja od zajedničkog interesa u kojima je moguća saradnja, poput borbe protiv međunarodnog terorizma i migratorne krize. Istaknuto je da je stabilan i prosperitetan Balkan, u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi cilj kome zajedno težimo.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a je pohvalio doprinos Republike Srbije regionalnoj stabilnosti i bezbednosti i pragmatičnu politiku koju, u tom smislu, vodi Vlada Republike Srbije.

U razgovorima je istaknuta uspešna saradnja sa KFOR-om, kao i naše očekivanje za njegovo nesmanjeno prisustvo u Pokrajini, kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma.