gototopgototop
petak, 05. februar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak državnog sekretara MSP Ninčić sa generalom Bridlavom
+ larger fontnormal font- Smaller font
520AD2F9-CF0C-4E53-8D31-A7325CCB4A32 cx0_cy5_cw0_mw1024_s_n_r1Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova ambasador Roksanda Ninčić primila je generala Filipa Bridlava, komandanta Savezničke (NATO) komande za operacije i komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD 5. februara 2016. godine.

General Bridlav boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Državni sekretar Ninčić je istakla da je Republika Srbija vojno neutralna, ali da prepoznaje prostor u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir za dalje jačanje saradnje u zajedničkom interesu.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog jačanja političkog dijaloga i praktične saradnje Republike Srbije i NATO, što je rezultiralo i uspešnom posetom generalnog sekretara NATO Srbiji u novembru 2015. godine

Državni sekretar Ninčić je pozdravila odluku NATO o punoj relaksaciji Vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije sa KiM. Takođe je ukazala na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR na KiM kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma.

General Bridlav je istakao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, dodavši da u postojećim okvirima postoje mogućnosti za dalje unapređenje saradnje. Posebno je ukazao na lidersku ulogu Srbije i njen doprinos regionalnoj stabilnosti.

Tokom razgovora bilo je reči i o izazovima koje sa sobom nosi izbeglička kriza za region i Evropu.