gototopgototop
četvrtak, 14. januar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Obraćanje ministra Dačića na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
novogodisnji koktel_1410166"Vaše ekselencije,

Dame i gospodo,

Dozvolite mi da vas pre svega pozdravim i poželim srećnu i uspešnu 2016. godinu. 

Iskoristio bih ovu priliku da podsetim na dostignuća MSP u 2015. godini. Slobodno mogu da kažem da je međunarodna pozicija Republike Srbije u protekloj godini ojačana. Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU krajem prošle godine predstavlja jedan od najvećih uspeha Republike Srbije.

Posebno bih izdvojio uspešno sprečavanje usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Srebrenici, kao i Kosova da postane članica UNESKO, čiji prijem u ovu organizaciju nisu podržale i neke od država koje su priznale JPNK, poput Japana, Koreje, Poljske, Kolumbije, Perua.

Srbija se pokazala kao nepristrasan i objektivan predsedavajući OEBS-u i uspela je da održava sve kanale komunikacije otvorenim, što nije bilo nimalo jednostavno u okolnostima obeleženim ukrajinskom krizom, koja je produbila već postojeću krizu poverenja na međunarodnoj sceni.

Beograd je tokom Ministarskog saveta bio diplomatska prestonica sveta i mesto ne samo ceremonijalnog susreta, već i konkretnih i konstruktivnih razgovora o temama od globalnog značaja, o čemu svedoče i sastanci između ministra Lavrova i državnog sekretara Kerija, ali i  ruskog ministra inostranih poslova Lavrova i Turske Čavušoglua.

Na Ministarskom savetu uspeli smo da postignemo konsenzus u, na žalost, sve važnijoj oblasti borbe protiv terorizma, usvajanjem čak dve odluke: o jačanju napora OEBS-a u borbi protiv terorizma u svetlu nedavnih terorističkih napada i o sprečavanju i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, koje vode u terorizam.

Pokazatelj našeg snažnog zalaganja i ojačane međunarodne pozicije je i činjenica da je tokom 2015. samo jedna država priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - Antigva i Barbuda.

Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima, kao i nastavak politike pomirenja predstavljaju spoljnopolitičke prioritete Republike Srbije na regionalnom planu, koji zajedno značajno doprinose i našem strateškom spoljnopolitičkom prioritetu  – članstvu u EU.

Kao najvažnija inicijativa regionalne saradnje usmerena na evropske integracije, izdvaja se „Berlinski proces" koji predstavlja politički okvir za usmerenu podršku evropskom putu učesnika sa Zapadnog Balkana kroz veoma konkretne projekte i aktivnosti.

Našim konstruktivnim zalaganjem za razvoj regionalne saradnje, Republika Srbija se izborila za predsedavanje Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbeglice (MARRI – Migration, Asylum and Refugees Regional Initiative) od juna 2016. do juna 2017.

Republika Srbija blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, ali i bilateralno sa državama učesnicama evropskih makroregionalnih strategija – Dunavske i Jadransko-jonske.

Naša zemlja će 1. jula 2016. preuzeti šestomesečno predsedavanje Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC). Tokom svog predsedavanja, poseban prioritet ćemo staviti na dalje unapređenje ekonomske saradnje u regionu. Takođe Republika Srbija će nastojati da iskoristi priliku za promociju zemlje i njenih kapaciteta u brojnim oblastima saradnje, kao što su turizam, saobraćaj, infrastruktura i energetika. Predsedavanje će se okončati Sastankom Saveta ministara spoljnih poslova u Beogradu decembra 2016. godine, kada će naš glavni grad, siguran sam, biti još jedanput odličan domaćin.

Hvala vam na pažnji i želim vam mnogo uspeha na ličnom i profesionalnom planu."