gototopgototop
четвртак, 29. октобар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мир и стабилност у Европи немогући без заштите и унапређења људских права, укључујући права припадника националних мањина, рекли су учесници састанка ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
2910015 astrid_torsЗаштита и унапређење људских права, укључујући права припадника националних мањина, нераскидиво су повезани са очувањем мира и стабилности у оквиру држава и међу њима, рекли су данас учесници на отварању дводневног састанка ОЕБС-а у Бечу.

Састанак у организацији председавања Србије ОЕБС-у у 2015, Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) и високе комесарке ОЕБС-а за националне мањине (ХЦНМ) окупља представнике влада и организација цивилног друштва у циљу разговора о доприносу ОЕБС-а заштити националних мањина, нарочито у контексту Препорука и смерница ХЦНМ. Ове препоруке и смернице државама учесницама пружају практичне савете о начинима за унапређење и заштиту права припадника националних мањина.

Учесници ће оценити постигнуто, истражити изазове и указати на начине за решавање преосталих пропуста у примени обавеза ОЕБС-а у области права припадника националних мањина, 25 година након усвајања Копенхагеншког документа.

Састанак ставља посебан акценат на Љубљанске смернице за интеграцију разноликих друштава и Препоруке из Болзана/Бозена о националним мањинама у међудржавним односима.

„На прошлогодишњем Имплементационом састанку људске димензије у Варшави, Србија је представила своје приоритете у оквиру људске димензије и предложила да један од допунских састанака људске димензије буде посвећен доприносу ОЕБС-а заштити националних мањина, уз посебан акценат на Препоруке из Болзана/Бозена и Љубљанске смернице", српски амбасадор Вук Жугић, председавајући Сталног савета и стални представник Србије при ОЕБС-у, истакао је у свом уводном обраћању на састанку.

„Надам се да ће нам овај додатни састанак људске димензије пружити платформу за даље разговоре о начинима на које ОЕБС доприноси заштити припадника националних мањина. Ово је добра прилика за размену искустава држава учесница о политикама које олакшавају интеграцију у разноликим друштвима. Такође, овај састанак може да послужи као прилика да се размотри њихово спровођење и процени да ли је потребно ажурирати неке од ових докумената", додао је Жугић.

„У циљу ефикасног промовисања интеграције разноликих друштава, кључно је неговати осећај припадности код свих чланова друштва. Обезбеђивање ефективне једнакости припадника националних мањина је од суштинске важности", рекла је Астрид Торс, комесарка ОЕБС-а за националне мањине. „Љубљанске смернице су актуелније него икад".

Директор ОДИХР-а Михаел Георг Линк рекао је: „Роми и Синти су прекомерно погођени социјалном и економском искљученошћу, суочавају се с препрекама у равноправном учешћу у јавном и политичком животу, док им је безбедност и даље угрожена, укључујући у односима са органима реда и закона. Државе учеснице треба да удвоструче напоре за унапређење инклузије и једнакости за све људе, укључујући Роме и Синте и друге мањине".

Овај састанак на тему доприноса ОЕБС-а заштити националних мањина је последњи од три Допунска састанка људске димензије.
Фото:OSCE/Micky Kroell