gototopgototop
понедељак, 01. јун 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Сеулу отворена Азијска конференција ОЕБС у 2015. години о променама глобалног безбедносног окружења и визијама мултилатералне безбедносне сарадње у Азији
+ larger fontnormal font- Smaller font
16015 asia_osceМинистар спољних послова Републике Кореје Јун Бјунг-се, министар спољних послова Швајцарске Дидиер Буркхалтер, заменик премијера и министар спољних послова Тајланда Танасак Патимапрагорн, амбасадор Вук Жугић из председавања Србије ОЕБС-у и генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијер отворили су Азијску конференцију ОЕБС у 2015. истичући потребу за повећаном сарадњом ОЕБС са његовим азијским Партнерима за сарадњу у решавању актуелних нетрадиционалних и транснационалних претњи.

Указујући на лого састанка, који садржи традиционалан корејски мотив, министар спољних послова Јун је изјавио: "Европа и Азија се налазе под истим кровом" – међусобно повезане и међузависне у интересу безбедности. Обележавајући 40-тогодишњицу усвајања Завршног акта из Хелсинкија, сматрали бисмо значајним остварењем јачање сарадње ОЕБС и Азије, решавање заједничких изазова и заједничко залагање за унапређење безбедносног окружења у Источној Азији."

Министар Буркхалтер је додао: "Безбедност у региону ОЕБС је нераскидиво повезана са безбедношћу њених суседа. Исто важи и за безбедност на подручју Азије и Пацифика. Стога Швајцарска сматра да би јачање безбедносног дијалога и сарадње Европе и Азије било корисно за све. ОЕБС треба да буде мост не само између евроатлантског и евроазијског простора, већ и између Европе и удаљенијих делова Азије."

Заменик премијера Тајланда Патимапрагорн сагласио се да је одржавање Азијске конференције ОЕБС пружило добру прилику за изналажење начина за повећаном интеракцијом безбедносних аранжмана у Азији и Европи, и понудио се да буде домаћин Азијске конференције на Тајланду, 2016. године.

Обраћајући се у име председавања Србије ОЕБС-у, амбасадор Жугић је рекао, "ОЕБС је накупио задивљујуће искуство у вези са питањима међународне безбедности. Спремни смо да поделимо своје искуство са нашим азијским партнерима, било у Бечу или даљим развијањем контаката са регионалним институцијама."

Генерални секретар Занијер је поново истакао вољу ОЕБС да унапређује међурегионалну интеракцију. "Постоји више безбедносних оквира који би могли да ступе у интеракцију са ОЕБС у циљу размене најбољих пракси и поука. АСЕАН и његов Регионални форум, Секретаријат Трилатералне сарадње и источно-азијски самит представљају добре примере, а ОЕБС је спреман да испита могућности сарадње са њима, као и са Иницијативом Североисточне Азије за мир и сарадњу."


Фото:Foreign Ministry of the Republic of Korea